Vooruit Aalst voerde actie tegen geweld op vrouwen…

Onder het motto horen, zien en ingrijpen, voerde Vooruit Aalst deze morgen aan het station in Aalst een korte actie tegen geweld op vrouwen. Het is vandaag, resp. 25 november, trouwens de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Voor Vooruit is dit het uitgelezen moment om actie te voeren en de problematiek aan de kaak te stellen. “Heel wat meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat mogen we niet tolereren. Met onze acties willen we vooral omstaanders overtuigen om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus! Omstaanders die actie ondernemen kunnen voor slachtoffers een wereld van verschil betekenen. Vooruit Aalst deelde deze morgen buttons en flyers uit met het internationale handgebaar tegen geweld. Tegelijkertijd herhaalt Ann Van de Steen haar eerder voorstel voor het oprichten van een cel “intra familiaal geweld” binnen de Aalsterse politie, voor opvang en begeleiding van slachtoffers van geweld binnen gezin of familie.

Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 heeft de VN 25 november uitgeroepen tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. “Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog brandend actueel en voor sommige vrouwen helaas dagdagelijkse realiteit,” zegt Stephanie Ngongo van Jongsocialisten Aalst. “Vorig jaar kregen 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd vorig jaar slachtoffer van partnergeweld en 1 op 3 vrouwen wereldwijd ervaren tijdens hun leven een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers. Daarom verdubbelt de regering de
komende jaren het budget voor de zorgcentra en slachtoffers van seksueel geweld. Zo een zorgcentrum biedt slachtoffers zorg en opvang in een geborgen setting, wie wil kan ook daar klacht neerleggen met de hulp van gespecialiseerde zedeninspecteurs.”“Het gebeurt wel eens: je zit op café, je wandelt op straat, je neemt de bus en je merkt dat iemand lastig gevallen wordt. Je wil wel ingrijpen, maar je weet niet goed wat en hoe”, vervolgt Stephanie.

“Daarom geven we vanuit Vooruit ook tips mee voor omstaanders”, legt John Hendryckx (bestuurslid Vooruit) uit. “Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Dat zijn de 5 A’s waarmee je als omstaander tussenbeide kan komen als je ziet dat iemand te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren: horen, zien en ingrijpen dus.” Met de actie wil Vooruit ook het internationaal handgebaar tegen geweld in de kijker plaatsen. “Je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit gebaar en op die manier kunnen ingrijpen als iemand in nood is”, besluit hij.

Ann Van de Steen (gemeenteraadslid van Vooruit), pleit naar aanleiding van deze dag opnieuw voor een gespecialiseerde cel “intra familiaal geweld” bij de Aalsterse politie. “Niet alleen in de openbare ruimte blijft geweld tegen vrouwen en meisjes actueel. Vaak vindt dat geweld ook plaats binnen het gezin of de familie. Voor de slachtoffers is het van groot belang dat ze op elk moment veilig en begripvol worden opgevangen bij de politiediensten. In een aparte cel kunnen goed opgeleide specialisten het eerste aanspreekpunt zijn voor slachtoffers van intra familiaal geweld. Bovendien vermijd je zo dat het slachtoffer terecht komt in de werkdruk van de andere politiezaken, of dat er geen bevoegd persoon aanwezig is bij de aangifte”, besluit Ann.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *