Vlaamse regering zorgt voor een Overkophuis in Aalst…

CD&V Minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Opgroeien bieden een preventief antwoord voor het mentale welzijn van Aalsterse  jongeren door een Overkophuis mogelijk te maken. Een OverKophuis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden. Wanneer nodig kan worden ingezet op laagdrempelige ondersteuning en hulp voor jongeren die daar nood aan hebben. In een OverKophuis kunnen jongeren gewoon binnenstappen om samen activiteiten te doen, maar ze vinden er ook een luisterend oor en professionele therapeutische hulp. De stad Aalst krijgt ook een OverKophuis waarmee we op sociaal en mentaal welzijn van jongeren efficiënter kunnen inspelen. Hiermee kan het stadsbestuur een regierol spelen om de actoren in geestelijke gezondheidszorg en de brede jeugdhulp van deze vindplaatsen ook hun werkplaatsen te laten maken.

CD&V Aalst wil de Vlaamse regering en in het bijzonder de minister van Welzijn bedanken voor dit initiatief. Met de goedkeuring van het project gaat 100.000 euro gepaard (dat Aalst en Ronse onderling moeten verdelen). Het bouwt verder op het initiatief Generatie Veerkracht, dat CD&V-Minister van Jeugd Benjamin Dalle  het voorbije jaar heeft genomen om jongeren te ondersteunen als gevolg van de coronacrisis. Ook in dit kader hebben Aalsterse verenigingen extra financiële middelen ontvangen. Op die manier wordt de band tussen het jeugdwerk en de jeugdhulp in Aalst versterkt.

Belangrijk is dat de OverKophuizen preventief te werk zullen gaan. Het is immers cruciaal dat kinderen en jongeren het gevoel hebben dat ze er mogen zijn, dat ze meetellen. En dat niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben.

OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Daarmee wordt er afgestapt van het hokjesdenken en wordt er gekozen voor een intersectorale aanpak. De mix aan expertise wordt gebundeld in een krachtig OverKopnetwerk waar jongeren centraal staan. Vanuit elk OverKophuis wordt er intensief samengewerkt en kunnen partners hun engagement zelf bepalen. Zo willen we het taboe rond psychische problemen bij jongeren verder doorbreken en vanuit een warme zorg bijschakelen naar intensievere hulp wanneer jongeren zelf aangeven dat ze dat nodig hebben.

(Foto: MMV)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *