Kinderen missen kans om in te schrijven in favoriete school…

Alle ouders die een kind wilden inschrijven voor het eerste jaar secundair onderwijs in Aalst kregen gisteren een mail met daarin de naam van de school waar ze hun kind konden inschrijven. Sommige ouders (6%) kregen een school, maar niet hun eerste keuze. Nog eens 6% van de ouders kreeg een mail met het slechte nieuws dat hun kind geen enkele school kreeg toegewezen omdat de school of scholen van hun keuze volzet zijn. Deze ouders moeten nu nog wachten tot 1 juni eer ze kunnen zoeken naar een plekje. Voor wie het niet volgde: ook in Aalst is nu het systeem van ‘centraal aanmelden’ ingevoerd. De ouders kunnen daarbij één of meerdere scholen van voorkeur opgeven. De selectie gebeurt door de computer op basis van toeval. Sommigen vinden dit ‘eerlijker’: iedereen krijgt evenveel kans.

“U zal zich herinneren dat ik mij samen met het voltallige stadsbestuur tegen de invoering van het ‘centraal aanmelden’ gekant heb,” zegt Karim Van Overmeire (N-VA). Het nieuwe systeem creëert immers geen extra plaatsen. Ik vind het niet ‘eerlijker’ dat gemotiveerde ouders die specifiek voor een bepaalde school willen kiezen maar evenveel kans krijgen dan ouders die misschien een minder uitgesproken voorkeur hebben.

Noteer dat dit zeer doelbewust gebeurt. Vroeger moest u misschien in de rij gaan staan. De bedoeling van het nieuwe systeem is vooral om te verhinderen dat u – door in de rij te gaan staan – uzelf meer kansen zou geven. Het gevolg is veel mensen nu boos zijn. “Ik kan dat begrijpen, maar helaas ligt deze beslissing buiten de bevoegdheid van het stadsbestuur,” zegt Van Overmeire.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *