Ook in de Aalsterse deelgemeente Nieuwerkerken staan nu erfgoedborden langs de kant van de weg…

Op verscheidene plaatsen op het grondgebied plaatst de Stad Aalst al enkele jaren erfgoedborden. Ze houden het verhaal van de stad en haar markante inwoners levend. Het meest recente exemplaar is nu ook in de gemeente Nieuwerkerken te ontdekken. In de middeleeuwen was Nieuwerkerken een van de buitengebieden van Aalst. Dorp en stad zijn dus al eeuwenlang met elkaar verbonden. Oorspronkelijk was Nieuwerkerken vooral gericht op landbouw, maar toen haar grote buur een industriestad werd, had dat ook een invloed op het dorp. In de 20ste eeuw had vrijwel elke Nieuwerkerkse wijk haar eigen ambachtelijke steenbakkerij en ook de kantnijverheid kreeg een voorname plaats in het dorp.

De lokale leemgrond bleek uiterst geschikt om stenen van te bakken. De steenbakkerijen waren nevenactiviteiten van lokale landbouwers die eerst voor eigen gebruik bakten, maar nadien ook produceerden voor verkoop. Hoewel de steenbakkerijen vandaag verdwenen zijn, verwijzen nog tal van straatnamen rond het crematorium naar Steenbakkerij en Bouwmaatschappij Aalst.

Ook in het landschap liet deze in onbruik geraakte nijverheid haar sporen na. Door het afgraven van de leemgrond liggen de percelen waar dit gebeurde een stuk lager dan de omliggende gronden.

Niet enkel steenbakkerijen zijn tekenend voor de Nieuwerkerkse geschiedenis.  Nieuwerkerken was ook de thuis van kantklossers, passementerieën, bierbrouwers en jeneverstokers. Langs het nagelnieuwe fietspad aan de achterzijde van het ASZ vind je de jongste erfgoedborden met deze en nog veel meer verhalen over de Nieuwerkerkse geschiedenis.

Je vindt erfgoedborden op de volgende locaties: Schotte – Aan de spoorwegberm op het domein van Schotte ontdek je het industriële verleden van Aalst. Je leest er onder andere over Priester Daens, Louis Paul Boon en leerlooierij Schotte. Werfplein – Zes borden vertellen het verhaal van Pieter Daens, het ontstaan van de Christene Volkspartij, de Werf als middeleeuwse haven, de ontwikkeling van het eiland Chipka, de historiek van de fabrieken van Amylum/Tereos en De Wolf-Cosyns. Rozemarijnstraat – In de Rozemarijnstraat prijkt een bord aan het achterpoortje van huis waar priester Daens stierf. Langs dit poortje verliet hij op het einde van zijn leven dagelijks het huis om de mis bij te wonen in de Sint-Martinuskerk. Meldert – Op het dorp in Meldert staan 6 borden. Er vertellen het verhaal van de zandsteen van Meldert en het Kravaalbos, de abdij van Affligem, de Melderste hopteelt, het hopmonument en de Aalsterse hop als topproduct in de 17de en 18de eeuw. Rozekensbos – Hier lees je het verhaal van de abdij Ten Roozen en  Onze-Lieve-Vrouw Ten Roosen. Priester Daensplein – Naast de Sint-Martinuskerk, ter hoogte van de dekenij, stap je het verhaal van Iwein Van Aalst en de slag bij Hertshage.

De borden werden ontworpen door ideeën- en vormgevingsstudio Exponanza.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *