Wereldtoerismedag ontsnapt niet aan belangstelling…

De internationale dag voor het toerisme is een mooi moment om stil te staan bij de realisaties van het afgelopen jaar en uit te kijken naar nieuwe projecten om de ajuinenstad nog meer op de toeristische kaart te zetten. “Met Visit Aalst werken we ook in de winterperiode verder aan het uitbouwen van een aantrekkelijk toeristisch aanbod. Want voor wie er nog niet van overtuigd is, Aalst is een stad die de titel ‘toeristische bestemming’ echt wel waard is”, zegt schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA). Jaarlijks vindt op 27 september wereldtoerismedag plaats. Dit zou kunnen beschouwd worden als een bizar moment om toerisme wereldwijd in de schijnwerpers te zetten, aangezien in onze contreien het traditionele ‘toeristische seizoen’ er dan bijna op zit. Maar ook wat dat betreft zijn de tijden veranderd. De Meerleer kondigt alvast een aantal projecten aan waar wordt naar uitgekeken. “We weten intussen allemaal dat het anders is bij ons in Aalst, dus laat ons even terugblikken op, maar vooral vooruitkijken naar de toeristische troeven die we in Aalst de komende maanden nog verder gaan versterken.”

Steeds meer toeristen vinden hun weg naar Aalst. De cijfers die door Toerisme Vlaanderen op gemeenteniveau worden aangeleverd, spreken van 24.170 aankomsten en 47.251 overnachtingen in 2021. In 2019 waren dat nog respectievelijk 62.628 en 113.677. “We zijn er ons van bewust dat we hiermee nog veraf staan van de aankomsten en overnachtingen die Aalst in het boerenjaar 2019 heeft mogen noteren. De impact van COVID was in 2021 nog te aanzienlijk”. Maar De Meerleer merkt in 2022 een mooi herstel in de bezoekers- en reservatiecijfers. “De rondleidingen met erkende stadsgids draaien opnieuw richting topniveau: met 5.819 deelnemers (gemeten tot eind augustus) evenaart 2022 opnieuw het aantal deelnemers van recordjaar 2017. De zondagse openstelling van het Belfort lokt heel wat cultuurliefhebbers naar de Grote Markt. Op Open Monumentendag kwamen zelfs 580 bezoekers langs.”

Vroeger werd er gesproken over een ‘toeristisch seizoen’, dat een aanvang nam in april en eindigde in oktober. Tegenwoordig kan je het ganse jaar door op (meerdaagse) uitstap gaan om toeristische attracties te bezoeken of wandelingen te doen. “Ook in Aalst zien we opportuniteiten in toerisme gedurende 365 dagen. Daarom zitten we niet stil de komende maanden. Deze week zullen onze nieuwe camperplaatsen op site Schotte aan de vernieuwde Kapellekesbaan officieel geopend worden. Medio oktober stellen we met veel fierheid de magische carnavalswandeling aan het grote publiek voor. Tijdens deze interactieve tocht worden de deelnemers ondergedompeld in ons driedaags volksfeest. In datzelfde kader lanceren we in december het nieuwe carnavalsarrangement inclusief overnachting met ontbijt. Als laatste wil ik graag de voortgang van de werken inzake de restauratie, maar ook de permanente publieksontsluiting van het Belfort vermelden. Intussen werden zowel een architectenbureau als scenograaf aangesteld, wat betekent dat ook dit project stilaan vorm begint te krijgen. Tot slot wil ik van deze wereldtoerismedag gebruik maken om ons sterk Visit Aalst-team te bedanken voor hun dagelijkse inzet en inspanningen. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn”, besluit De Meerleer.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *