Odisee organiseert een liveshow rond diverse studiekeuzes…

Leerlingen in het laatste jaar van het secundair onderwijs voelen de spreekwoordelijke bui wellicht al hangen. Binnenkort zal het vragen regenen over wat ze van plan zijn na het middelbaar. Maar hoe begin je daaraan, aan die keuze maken? Hogeschool Odisee wil studiekiezers op weg helpen met een liveshow over studiekeuze op donderdag 16 november. “Het is belangrijk dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt”, klinkt het. Studiekeuze-adviseur Leen Smisdom is in volle voorbereiding voor de liveshow over studiekeuze die hogeschool Odisee komende donderdag organiseert. “Het is de derde keer dat we dit doen en we merken nu al in onze mailbox dat het event heel wat vragen aanwakkert rond studiekeuze”, vertelt Smisdom. “Het thema leeft dus ook al in november, want leerlingen willen goed voorbereid naar de SID-ins (studie-informatiedagen van de Vlaamse overheid), info- en openlesdagen trekken in het voorjaar.”

Dat zesdejaars zich goed willen wapenen om een studiekeuze te maken, zien ze bij hogeschool Odisee ook in de cijfers van hun studiekeuzetest. Sinds de lancering in januari 2022 bereikte de test al bijna 45.000 studiekiezers. De test is met zorg samengesteld door studiekeuzeadviseurs en alle Odisee-opleidingen en is erg laagdrempelig, volledig op maat van jongeren. Hij neemt maximaal 10 minuten in beslag en antwoorden doe je aan de hand van emoji’s.”Een studiekeuze is een heel proces waarin veel verschillende factoren een rol spelen”, kadert Smisdom. “Heel wat voor- en nadelen moeten afgewogen worden, en dat is voor jongeren niet altijd gemakkelijk. Zonder begeleiding weten ze vaak niet hoe eraan te beginnen. Onze studiekeuzetest kan daarbij een eerste hulpmiddel zijn.”

De test geeft al een eerste idee van de mogelijkheden, maar specifieke vragen over studiekeuze worden er natuurlijk niet in beantwoord. En van wie hoor je nu liever hoe zo’n studiekeuzeproces verloopt dan van leeftijdsgenoten? “Tijdens deze derde editie van onze liveshow willen we nog meer inzetten op studenten die zelf hun ervaringen delen. Jongeren vinden het belangrijk om generatiegenoten aan het woord te horen die door hetzelfde keuzeproces zijn gegaan”, licht Smisdom toe. “Daarnaast betrekken we ook de ouders in onze liveshow. Zij maken de studiekeuze van hun kind vaak van dichtbij mee en zitten ook met heel wat vragen. Ook zij zijn van harte welkom om onze liveshow mee te volgen”, besluit Smisdom. Zit je met vragen over studiekeuze? Volg dan de liveshow mee op donderdag 16 november om 20u. Meer info via odisee.be/liveshow. Benieuwd welke opleiding bij je past? Vul dan de Odisee-studiekeuzetest in via odisee.be/studiekeuzetest.

(Foto: Odisee)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *