Karateclub Hiryu uit Ninove viert jubileum van 25 jaar bestaan…

Het begon allemaal in oktober 1998 toen enkele ondernemende karateka’s het de moeite vonden om het karate in Ninove eens flink op te waarderen. Zo werd een club opgericht die karate onderwijst volgens de richtlijnen van de “Japan Karate Association”. De club groeide gestaag en ook op Provinciaal en Nationaal niveau werd ze een begrip in het karatewereldje. Gestart met een 20-tal leden, trainen vandaag een 100-tal leden waaronder 18 actieve zwarte gordels. Frank Van de Mergel, clubverantwoordelijke en 5°DAN JKA, vertelt: “De karatekunst streeft naar lichamelijke vaardigheden maar ook naar mentale ontwikkeling.  Eerlijkheid, hoffelijkheid, nederigheid, moed en zelfcontrole zijn basisprincipes, waarden waar we zeer veel belang aan hechten.”

Tweemaal per week komen kinderen, jongeren en volwassenen samen in de sporthal van Ninove om karatetechnieken aan te leren en hun lenigheid, stabiliteit, snelheid en reactievermogen te verbeteren.  De club biedt een volledig sportaanbod aan waarbij karate beschouwd wordt als zelfverdediging, een fysieke trainingswijze, een vormende activiteit, levensbeschouwing, bewegingsrecreatie en een wedstrijdsport. Dit alles is mogelijk dankzij een gediplomeerd en door Sport Vlaanderen (BLOSO) erkend trainingsteam. Bij de jeugd zijn er steeds drie trainers, de volwassenen worden begeleid door twee trainers.

De filosofie in de club is om iedereen karate aan te leren op zijn niveau ongeacht leeftijd (vanaf 6 jaar),  geslacht en afkomst. “We vinden het belangrijk dat iedereen die aansluit bij onze club naargelang de persoonlijke mogelijkheden, karate in al zijn aspecten – recreatief of competitief – kan beoefenen.” vult Philip Decommere, voorzitter van de club, aan.  “Al geef ik toe enorm trots te zijn dat we in onze club een wereldkampioen hebben.  Stephane Duran nam in augustus deel te Canada aan de World Police and Firegames 2023 in de delegatie van de Brusselse brandweer en behaalde daar een gouden plak in de discipline kumite (gevecht). En ook op verschillende Nationale tornooien werden mooie resultaten behaald, zo werd Tibe de Deyn Vlaams kampioen  en tevens werden 3 clubleden geselecteerd voor de Belgische kampioenschappen op 15 oktober 2023.

Omdat er mensen zijn voor wie het lidgeld een drempel betekent om aan te sluiten, heeft de club al jaren een samenwerkingsovereenkomst met het lokaal bestuur.  Zo hoeven leden met een UiTPAS aan kansentarief slechts een vierde van het inschrijvingsgeld te betalen.  Imelda Van Der Steen, penningmeester, voegt toe dat dit de club geld en extra werk kost maar is formeel: “Zo hopen we dat echt iedereen de kans krijgt om deze fantastische sport te ontdekken.”

Om hun jubileum te vieren organiseren ze voor alle leden en oud-leden op 21 oktober een jubileumfeest. Daarnaast werd in het weekend van 16 september een gasttraining met Sensei Sawada 8°DAN JKA georganiseerd, een gerespecteerde naam in het JKA karate en hun rechtstreekse link met Japan.

Zin om zelf een training mee te volgen?  Dit kan volledig vrijblijvend. De eerste 3 lessen zijn gratis en je hebt enkel losse kledij nodig om deel te nemen. Trainingsuren voor de jeugd: woensdag van 18.30 tot 20.00 uur en zaterdag van 16.00 tot 17.30 uur. Volwassenen: donderdag van 19.00 tot 21.00uur en zaterdag van 17.30 tot 19.30 uur. Locatie: sporthal Ninove. Alle informatie via www.kc-hiryu.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *