Het water is veel dieper dan gedacht tussen FC Smetlede en gemeente Lede…

Na het verschijnen van ons artikel van FC Smetlede is er binnen de club en meer bepaald bij de huidig trainer Jens Van der Putten (30) die reeds zeven jaar actief lid is bij Smetlede en dus het reilen en zeilen van de club kent heel wat losgebarsten. Vooral de reactie die schepen van sport Franky Van Gyseghem (de coöperatie) geeft is voor Jens aan de wensen over te laten zijn. “Dat er de laatste tijd enorm veel commotie is ontstaan rondom de accommodatie van FC Smetlede kan niemand ontkennen. Daarom wil ik graag vanuit mijn standpunt en deels ook uit van de club mijn mening willen geven wat hier nu net gaande is”, begint Van der Putten zijn verhaal. “De mensen krijgen nu alleen maar het verhaal van de gemeente te zien. Laat ons beginnen met de oorzaak hoe het vorige artikel is ontstaan”.

“De wedstrijd van afgelopen weekend tegen KV Eendracht Winnik werd voor alle duidelijkheid afgekeurd door de scheidsrechter. Hij heeft de eindbeslissing en heeft die ook genomen. Er is inderdaad de vraag gesteld bij beide partijen om de wedstrijd toch te laten doorgaan met de eventuele gevolgen van dien. Bij ons was dit antwoord positief omdat uitstellen het probleem alleen maar verleggen is. Ook mede omdat we onze allereerste footlunch ooit voor maar liefst 75 personen hadden georganiseerd dus die dag wilden we de wedstrijd absoluut laten doorgaan. Om de talrijke opkomst te geven wat hen beloofd was, een lekkere maaltijd alsook een voetbalwedstrijd van hun favoriete ploeg. Zoals de schepen het ook verwoord heeft, heeft KVE Winnik inderdaad aangegeven om niet te willen spelen, maar zij beslissen hier niet over voor alle duidelijkheid. Hoe dan ook, de staat van het veld zou een mooie pot voetbal niet toegestaan hebben. Enkele spelers van mijn team en ikzelf hebben enkele uren voor de partij er nog alles aan proberen doen om de staat van het veld met enkele procentjes te verbeteren maar zonder succes”.

“U moet weten dat afgelopen week alle trainingen/wedstrijden vanaf dinsdag tot en met zaterdag werden afgelast. Waardoor er geen enkele belasting van het veld is geweest. Ik neem je ook graag terug naar het weekend van 28-29 oktober. Op zondag stond toen de wedstrijd FC Smetlede – Eendracht Houtem gepland. Ook hier was er vooraf geen enkele belasting van het veld. Van maandag tot en met zaterdag werd alles afgelast op het terrein van FC Smetlede. De scheidsrechter die wedstrijd heeft toen tot enkele minuten voor de partij uiteindelijk besloten (na lang aandringen van ons) om de wedstrijd te laten doorgaan. Het beeld dat de scheidsrechter het veld kwam keuren met zijn laarzen aan zegt al genoeg, dit beeld was trouwens dit weekend opnieuw te bewonderen in Smetlede. Sidenote: Bij de 3de afgelaste wedstrijd in een seizoen moet de club verplicht op zoek naar een nieuwe locatie om hun wedstrijden te spelen”.

De club moet uitwegen gaan zoeken bij naburige gemeenten Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Wichelen om spelertjes de kans te geven om toch een training in de benen te hebben om nadien teleurgesteld te mogen horen dat hun wedstrijd is afgelast in het weekend. Wij moeten gaan smeken bij hen om onze passie te mogen uitoefenen. Zonder steun van onze eigen gemeente. Bij deze weersomstandigheden worden er inderdaad vele partijen afgelast, dat is zeker waar wat onze Schepen van Sport zegt. Toch merkwaardig dat er afgelopen weekend van de 140 wedstrijden (1ste ploeg) op Oost-Vlaamse bodem maar 1 wedstrijd is afgelast: inderdaad FC Smetlede – KVE Winnik. Dit kon trouwens 2 weken geleden ook al het geval zijn geweest zijn tegen Eendracht Houtem.

Uitwijken naar het vrije kunstgrasveld op zondag zoals onze Schepen zegt lijkt makkelijker gezegd dan gezegd. Schepen Van Gyseghem heeft zijn bronnen dan toch niet zo goed nagekeken. Naast het feit dat er enkele voetbalscholen het plein afhuren op zondagvoormiddag en daarnaast in de toekomst maar liefst 7 thuiswedstrijden van zowel Jong Lede als FC Smetlede staan gepland op dezelfde datum is dit alles een utopie. Hoe dan ook is dit geen optie, FC Smetlede heeft een grote achterban. Het gemiddeld aantal toeschouwers bij een thuiswedstrijd van FC Smetlede is een gemiddelde waarvan vele nationale en provinciale teams dromen. Op de dag van vandaag is een kantine enorm belangrijk voor de inkomsten/het bestaan van een club. Verplaatsen zou hier dus betekenen een pak minder inkomsten.

Voor de keuze van de club om de inspanning aan het tweede plein “on hold” te zetten wil ik graag het volgende kwijt. Voorstel gemeente: Aanleg plein, drainage en verlichting op het 2de plein (jeugdterrein) van FC Smetlede. Waar enkel de ploegen tot en met U13 terecht kunnen voor hun wedstrijd. We hebben bewust de keuze gemaakt om dit “On Hold” te zetten omdat we daar organisatorisch toe verplicht waren. Wij hebben 14 ploegen, 7 ploegen van U8 tot U13 en 7 ploegen van U14 tot en met het eerste elftal. Wetende dat het volgende seizoen er 8 ploegen boven de U15 zullen zijn, het seizoen nadien zelf 9 ploegen! Dit kan je nooit organisatorisch inplannen op 1 veld waarop er volwassenen voetbal op gespeeld mag worden. Daarom kozen wij voor verlichting op het eerste veld zodat wij alles konden spreiden over drie dagen: vrijdagavond, zaterdag en zondag. Wat de belasting natuurlijk nog groter maakt. Ter vergelijking: Jong Lede heeft zo 10 ploegen, maar wel 4 velden..

Als we dit laten doorgaan en moeten wachten tot 2026 om eventueel dan een kunstgrasplein te krijgen, gefinancierd door de gemeente, wordt het helemaal chaos. Ze beseffen echt niet de ernst van de zaak. Het project FC Smetlede is een tikkende tijdbom die op ontploffen staat. Deze familieclub mag niet zo behandeld worden en heeft recht op een eerlijke kans om door te groeien. Wij krijgen zelf reacties uit de sportdienst van de gemeente Lede dat we niet te snel mogen groeien. Hoe erg is dat? We zijn een club die geliefd is door een hele grote aanhang inwoners van Groot-Lede. Vele inwoners zijn zelf actief lid bij de club. Spelertjes zitten bij elkaar in de klas in een school in Groot-Lede, oudere spelers hebben jaren geleden samen in de klas gezeten in Lede. Papa’s van jonge spelertjes hebben nog samengespeeld in FC Smetlede in hun jonge jaren, zelf vaders van spelers uit de eerste ploeg hebben samengespeeld in FC Smetlede. Taferelen die je amper zult zien bij KVC Jong Lede. Laat mij gewoon duidelijk zijn dat deze club een uniek gegeven is in het hedendaags provinciaal voetbal. Met een zeer mooi man aan het hoofd van deze club: voorzitter Antoine Raman.

Bij hem wil ik dan ook graag mijn betoog eindigen. Sinds vorig jaar is Antoine aan het roer gekomen van FC Smetlede. De beste keuze die de club ooit kon maken. Deze man is samen met zijn vrouw Martine zo geëngageerd en heeft alleen maar het beste voor met onze club. Hij heeft een enorm groot hart voor zijn hobby: FC Smetlede. De club die hij naast zijn succesvolle bedrijf ook wil laten openbloeien en de kansen wil geven die het op de dag van vandaag ook verdient. Zijn kostbare vrije tijd gaat integraal naar het Project FC Smetlede, waarvoor ik en honderden anderen hem enorm dankbaar zijn!

“Aan de gemeente Lede: iets om over na te denken. Aangezien het wachten is tot 2026 op financiële steun van jullie kant uit. Waarom de site FC Smetlede niet terug verkopen voor een mooie prijs aan de club? De gemeente bespaart hun vele kosten in de toekomst en er komen wat extra financiële middelen binnen voor andere sportieve projecten. Daarbij toont men de goodwill waar wij al zolang op wachten en wordt er onrechtstreeks ook wat gesponsord door de gemeente Lede in het Project FC Smetlede”, beëindigd een zeer strijdvaardige trainer Jens Van der Putten.

(Foto: Guy Coppens)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *