Jasper Christiaens wil zich vooral laten zien in grote koersen…

Na een aangrijpelijk verhaal van Maurice trokken we afgelopen week met onze rubriek ‘Streekrenners in de praatstoel’ richting Overboelare waar op geen kilometer van ‘de muur van Geraardsbergen’ gewezen Belgisch Kampioen (eerstejaars nieuweling) Jasper Christiaens woont. Jasper kon afgelopen seizoen een fantastisch palmares neerzetten. Met acht overwinningen, veertien top drie plaatsen en zevenentwintig top tien plaatsen was Jasper één van de meest regelmatigste en beste renners uit de streek. Reden genoeg om met hem eens een babbeltje te gaan slaan.

Waarom en hoe ben je begonnen met koersen en waarom de voorkeur voor het wielrennen? en deed u voor het wielrennen een nog andere sport? Ik ben begonnen met koersen omdat ik graag op de fiets zat en het koersen zit in de familie. Ik maakte graag ritjes met de mountainbike en soms eens een kleine toertocht samen met mijn mama en oma, terwijl mijn papa en grotere broer de grote rondes aflegden. Als kleine jongen reed ik heel graag de muur van Geraardsbergen op. Ik combineerde het wielrennen eerst met voetbal maar na verloop van tijd heb ik het voetbal vaarwel gezegd en verkoos ik als wielrenner verder te gaan.

Je bent als miniem begonnen met wielrennen, wat heb je daar bereikt en hoe verliep je eerstejaars als nieuweling? Als miniem heb ik in totaal vier overwinningen en heel wat podiumplaatsen kunnen behalen. Vanaf mijn laatste jaar als miniem tot mijn laatste jaar als aspirant ging alles wat moeizamer en kon ik amper maar één keer een podiumplaats behalen. Met nog twee maanden voor de boeg begon alles opnieuw beter en beter te gaan en dit nadat ik de fiets van mijn papa die iets groter was dan mijn vorige fiets had gekregen. De eerste wedstrijd met de nieuwe fiets was een tijdrit in de Ronde van West-Vlaanderen, hier werd ik vijfentwintigste. Vervolgens behaalde ik in de tweede rit een verdienstelijke zevende plaats terwijl ik in de laatste rit een mooie derde plaats kon veroveren. Op deze manier was ik goed voor een zesde plaats in het algemeen klassement. Ook de rest van het seizoen was ik zelden uit de top tien weg te slaan en pakte ik nog een overwinning en verdere podiumplaatsen. Ik voelde mij volledig klaar om de overstap naar de nieuwelingen te maken. Toch had ik mijn eerste wedstrijd bij de nieuwelingen heel anders voorgesteld.

Alles verliep vlot tot bij de sprint voor de aankomst toen we betrokken werden bij een zware valpartij, gevolg een gebroken pols en zes weken geen koers. Het werd opnieuw opbouwen en vrij vlug ging alles beter en beter. Ook de resultaten verliepen zoals verwacht en we konden opnieuw podium prijzen rijden. Dankzij mijn goede uitslagen werd ik geselecteerd voor het BK. Mijn doelstelling was een top twintig te rijden, daar zou ik uiteraard tevreden mee geweest zijn. De wedstrijd verliep vlot en zonder pech. Dus kreeg ik de kans om mee te spurten voor de winst. Op een bepaald moment kwam er wat ruimte vrij langs mijn kant en kon ik de spurt inzetten. Tot mijn eigen verbazing kwam niemand mij nog voorbij en werd ik verrassend Belgisch kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen. Tijdens de rest van het seizoen moest ik leren omgaan met de druk die die trui met zich meebracht maar naar het einde toe heb ik toch nog een overwinning kunnen meepikken en een mooie vijfde plaats behaald in de beker van België.

Hoe was je tweede jaar als nieuweling  en wat waren je belangrijkste wedstrijden en uitslagen dit seizoen? Mijn seizoen als tweedejaars nieuweling kon niet mooier zijn. Het werd een fantastisch seizoen met acht overwinningen. Ik mocht veertien keer het podium beklimmen en eindigde zevenentwintig keer in de top tien. Eén van de belangrijkste wedstrijden waren de grote koersen die we met de ploeg konden rijden. Ik behaalde een overwinning in de eerste rit van de tweedaagse van Vermarc door het goede teamwork, maar verloor de leiderstrui door een val in de laatste rit. In de ronde van West-Vlaanderen pakte ik solo de overwinning en werd tweede in het eindklassement,  ook mede dankzij het goede werk van mijn ploegmaats. Ook schreven we het ploegenklassement op onze naam. En in het BK tweedejaars nieuweling was ik goed voor een zesde plaats.

Volgend jaar eerstejaars junior, een trapje hoger, wat denk je voor volgend seizoen en wat zijn de verwachtingen en plannen voor 2024? Ik hoop om als eerstejaars junior nog veel bij te leren en zo goed mogelijke resultaten te rijden. Ik zou mij ook graag in de grote koersen willen laten zien. Hopelijk kan ik rekenen op een goede winter om sterk aan het seizoen te kunnen beginnen en dit zo goed mogelijk te kunnen combineren met mijn studies.

Ben je aangesloten bij  Alfasun Cycling Team op dit moment? Blijf dit ook volgend jaar en waarom? Voor volgend seizoen zal ik de kleuren verdedigen van Cannibal-B-Victorious Team, het U19 development team van Bahrein Victorious. Ik heb heel graag voor Alfasun Cycling Team gereden. Zes jaar lang heb ik bij hen heel wat bijgeleerd en de kansen gekregen om te groeien. Het is een ploeg waar iedereen het goed heeft en waar geen druk opgelegd wordt. Een ploeg vol vrienden die voor elkaar willen rijden. Ik verlaat deze ploeg voor een stapje hoger maar zal nog altijd met mijn vorige ploegmaats van Alfasun op training gaan.

Zijn er bepaalde mensen die je even wil bedanken of vernoemen aub? Ik wil graag de ploeg bedanken, vooral de trainers, ploegleiders en de mensen van het bestuur voor de mooie jaren en de evolutie die er is gemaakt. Als ook voor de kansen die ik heb gekregen om nu te staan waar ik sta. Ik wil graag mijn ouders en grootouders bedanken die met mij naar de koers willen rijden. Ook de supporters dank ik voor de steun. Bedankt Tony Bracke voor de snelle reparaties als er iets aan mijn fiets was en Koen Romeyns van Position Switch om mijn positie goed te zetten. En dank aan het Cannibal-B-Victorious team voor de mooie kans en de mogelijkheid om mij ook op internationaal niveau te kunnen ontwikkelen.

Foto’s: Jasper Christiaens)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *