Haaltertse scholen kiezen vanaf schooljaar 2023-2024 voor digitaal aanmelden…

Kinderen die in de loop van volgend schooljaar als nieuwe leerling naar school willen gaan in één van de Haaltertse basisscholen, moeten zich eerst digitaal aanmelden voordat ze zich kunnen inschrijven. Dat is het gevolg van een nieuwe Vlaamse wet. “Dankzij het aanmeldings-systeem worden “kampeerpartijen” voor de schoolpoort vermeden, en gebeurt inschrijven op een objectieve manier waarbij uitsluiting of discriminatie geen kans krijgen,” zegt Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA). “Momenteel is het probleem in Haaltert nog beperkt: het is slechts voor een heel klein aantal leerjaren dat er voor bepaalde scholen maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Voor ons als lokaal bestuur is het belangrijk dat álle kinderen een gelijke kans krijgen en dat álle ouders hun voorkeurschool kunnen opgeven; de allergrote meerderheid zal ook effectief kunnen inschrijven in de school van voorkeur. Uiteraard moeten we ook de kwaliteit van onderwijs blijven garanderen en zijn té kleine klassen met te veel leerlingen geen must. In samenspraak met alle scholen stappen we dan ook in in het systeem om centraal aan te melden,” vult Phaedra Van Keymolen aan.

Een nieuw decreet verplicht scholen die niet alle leerlingen die zich wilden inschrijven ook een plaats konden bieden, om met een aanmeldingssysteem te werken. Om uniformiteit te creëren werd er daarom in Haaltert besloten dat alle basisscholen vanaf schooljaar 2023-2024 zullen werken met een digitaal aanmeldingssysteem. Kinderen die al naar de gewenste school gaan, zijn al ingeschreven en hoeven niet te worden aangemeld.

Het aanmeldingssysteem werkt in 4 stappen. Eerst stellen ouders een voorkeurslijst op van maximum 3 scholen. Daarna kunnen ze tijdens de aanmeldingsperiode van dinsdag 28 februari 2023 tot en met dinsdag 21 maart 2023 hun kind aanmelden en hun voorkeur doorgeven. Vervolgens krijgen ze ten laatste op 21 april 2023 een e-mail met het bericht in welke school ze hun kind mogen inschrijven. Tot slot kunnen ouders hun kind inschrijven. Kinderen die niet werden aangemeld kunnen tijdens de vrije inschrijvingsperiode – vanaf 23 mei 2023 – nog een plek zoeken. Maar verschillende scholen kunnen dan misschien volzet zijn.

Kinderen kunnen nooit een school toegewezen krijgen die niet in de voorkeurslijst staat. De toewijzing gebeurt namelijk als volgt: Aangemelde kinderen worden eerst geordend op basis van de eerste schoolkeuze. Als 2de criterium geldt de wandelafstand tussen het domicilieadres van het kind en de gekozen scholen. Als laatste criterium wordt voor “toeval” gekozen. Kinderen waarvan broer of zus ook al op de gewenste school zit of waarvan één van de ouders werkt op de school, hebben wettelijk voorrang.

Ouders ontvangen of via de scholen of per post een infobrochure. Op 13 februari organiseert het lokaal bestuurt van 19 tot 21.30 uur ook een infosessie in Centrum De Kouter. Er is ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en de verschillende scholen en het Huis Van het Kind zijn aanwezig. Inschrijven is verplicht via www.haaltert.be/aanmelden-onderwijs of door te mailen naar onderwijs.digitaalaanmelden@haaltert.be of te bellen naar 053 85 86 55.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *