Reizende expo #StolenMemory rond verloren bezittingen van concentratiekampgevangenen komt naar Geraardsbergen…

Van dinsdag 31 januari tot en met vrijdag 17 februari 2023 strijkt de reizende expo #StolenMemory neer op de Markt in Geraardsbergen. Deze beklijvende tentoonstelling vertelt het verhaal van de slachtoffers uit de concentratie- en werkkampen aan de hand van hun afgenomen bezittingen. De expo wordt aangevuld met heel wat andere initiatieven die op een serene manier terugblikken op de Holocaust. “Het is onze taak als gemeenschap om de herinnering aan de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust levendig te houden, zodat zulke zaken nooit meer zouden gebeuren. Ook in Geraardsbergen was de impact van de oorlog en de jodenvervolging groot. Wij zijn dan ook blij dat de expositie #StolenMemory naar Geraardsbergen komt”, zeggen schepen van Samenleving Kristin Vangeyte en schepen van Cultuur Ann Panis.

In een grote tentoonstellingscontainer worden talrijke sieraden, foto’s en documenten van slachtoffers van het nazisme getoond. Ze werden één voor één door de nazi’s in beslag genomen en vormen een schrijnend bewijs van het leed dat tijdens WOII werd veroorzaakt. De expo – opgezet door de Duitse stichting Arolsen Archives – houdt de herinnering aan dit stuk geschiedenis levendig maar gaat ook op zoek naar de familie van slachtoffers. De gestolen stukken kunnen zo terugkeren naar (de nazaten van) de rechtmatige eigenaars.

De tentoonstelling is tussen dinsdag 31 januari en vrijdag 17 februari elke dag gratis te bezoeken (behalve op maandag) van 10.00 tot 16.00 uur op de Markt. #StolenMemory is een mooie opportuniteit om deze geschiedenis tot op de schoolbanken te brengen. De secundaire scholen krijgen dan ook een educatief pakket aangeboden en kunnen een begeleid bezoek aan de container of een workshop boeken.

Op maandag 30 januari om 19.00 uur wordt de expo op de Markt officieel geopend in aanwezigheid van ambassadeur Gilles Heyvaert en een delegatie van de Arolsen Archives. Ook de sculptuur Betty Galinsky (zie hieronder in het publieksprogramma) wordt dan officieel ingehuldigd. Iedereen is van harte welkom op dit publieksmoment.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *