De Saazers en het KBA geven de Majoor een nieuwe Cans!…

Dankzij AKV De Saazers en het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA) zal de Aalsterse reus Majoor Cans zijn terugkeer maken in de komende carnavalsstoet. De goedlachse reus was tussen 1931 en 1967 een vaste waarde in de Aalsterse reuzenfamilie, maar verdween daarna spoorloos. Dankzij De Saazers en het KBA krijgt de Majoor nu een nieuwe ‘cans’! Toen het KBA in 2023 een aftelkalender naar Aalst Carnaval maakte rond de Aalsterse reuzenfamilie, beslisten ze om tegelijkertijd ook de zorgwekkende toestand van de huidige reuzen onder de aandacht te brengen. In een reuzenmanifest, dat ondertekend werd door 60 prominente carnavalisten, maakten ze zich openlijk zorgen over de staat van de Aalsterse stadsreuzen, maar droomden ze ook luidop over de terugkeer van enkele historische reuzen. Michel Van Brempt, Lieven Goubert, Sören Delclef en Gert Kiekepoostrokken daarop naar schepen Karim Van Overmeire om er hun zorgen en dromen mondeling toe te lichten.

Wat begon als een ludiek idee, werd plots bittere ernst. Het KBA stak de koppen samen en besliste om volop te gaan voor de terugkeer van Majoor Cans in de stoet. Majoor Cans, de reus van de Karmelietenwijk-Botermarkt, liep tussen 1931 en 1967 in de stoet, tot hij plots op mysterieuze wijze verdween. Tot op vandaag is nog steeds niet gekend wat er precies met de reus gebeurd is.

Voor de realisatie van reus Majoor Cans ging het KBA aankloppen bij AKV De Saazers. Voorzitter Guy Wailly, die eveneens het reuzenmanifest van het KBA ondertekende, was meteen gewonnen voor het idee en zette zijn groep aan het werk. De Saazers hebben met Els Brokken een eigen koppensnijder in hun rangen en die zag het als een grote eer om de nieuwe reus te mogen realiseren. Majoor Cans zal voor de komende stoet deel uitmaken van het onderwerp van De Saazers, waarna het KBA de reus zal overnemen en aan de stad Aalst zal schenken. Het KBA had wel als eis dat de reus duurzaam moest zijn, want het plan was om de Majoor opnieuw een vaste plek in de Aalsterse reuzenfamilie te geven. Voor Els was dit project dan ook een grote uitdaging, aangezien zij vooral gewoon was om te werken met piepschuim. Samen met haar echtgenoot Dany Van Belle ging Els te rade bij Kristof De Hauwere, de Oost-Vlaamse voorzitter van vzw Reuzen in Vlaanderen. Ook Kristof was enthousiast en naast het geven van advies, bood hij aan om de reus voor De Saazers te dragen.

De nieuwe kop van Majoor Cans is gemaakt uit polyester. Hiervoor moest Els de reuzenkop eerst boetseren in klei. Daarna werd de kop overgoten met verschillende siliconen- en gipslagen, om zo een gietvorm te bekomen. Voor Els was dit een erg spannend proces, aangezien ze nog nooit eerder op deze manier een kop vervaardigde. Eenmaal de gietvorm klaar was kon de kop in polyester gegoten worden en volgde de afwerking. “Ik voelde heel wat stress bij het maken van de kop, maar vooral gezonde stress!”, zegt Els. “Ik beschouw de reus als mijn kindje, waardoor ik erg zorgzaam te werk ging bij het maken van de kop. Elke stap in het proces was spannend, maar ik ben bijzonder trots op het resultaat.” Het lichaam van de reus bestaat uit een aluminium constructie en kreeg een blauw uniform aangemeten, zoals ook het geval was bij de originele reus. De nieuwe Majoor Cans kan gedragen worden, maar er zullen ook wieltjes aangebracht worden, zoals bij de andere Aalsterse reuzen. In de komende stoet kiezen De Saazers ervoor om de reus te laten dragen, waardoor Majoor Cans opnieuw zal dansen in de stoet.

Afgelopen vrijdag organiseerden De Saazers een ‘bebieborrel’ voor hun nieuwe reus. In het bijzijn van het KBA en heel wat sympathisanten werd de reus voor de eerste keer aan het publiek getoond… althans toch een deel van de reus. Het aangeklede reuzenlichaam werd opgesteld aan de werkplek van De Saazers in Hal 12 aan de Hoge Vesten, maar op de onthulling van de kop is het nog even wachten. De Saazers willen er de spanning inhouden en zullen de reus pas in zijn geheel tonen tijdens de 94e Aalsterse carnavalsstoet. Zowel De Saazers als het KBA zijn trots op de nieuwe reus en hopen dat hij nog vele jaren zal meegaan. Daarvoor hopen ze op de hulp van De Stopnoillekes en de stad Aalst. Het KBA zal de reus laten registreren bij ‘Reuzen in Vlaanderen’, waardoor hij ook officieel erkend zal worden als Vlaamse reus. De Saazers zijn met nr. 57 te zien in de stoet met het thema ‘Geift de Majoor een nieve Cans!’

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *