Bezoek eens een exotentuin in Vlaanderen of daarbuiten…

Ook deze zomer zijn er verschillende open exotentuinen te bezichtigen, zowel in Vlaanderen, Nederland als in Zwitserland. In de meeste tuinen is de entree gratis. De laatste dagen is er een ongeziene hittegolf, die ons echt aan de tropen doet denken.  In een exotische tuin zijn er echter wel wat schaduwplekken, zelfs onder echte palmbomen.  Dat alleen al is een reden om zeker zo’n exotische tuin te bezoeken. Er zijn nog andere motivaties die je zullen overtuigen om een bezoek te brengen aan al dat exotisch moois in eigen land.  Vakantiegevoel in eigen land is er zeker één van.

In de exotische tuinen die de volgende dagen hun tuinpoorten openen, kan je inspiratie opdoen voor de aanleg van de eigen vakantietuin.  Of je nu een tuin wil met exotisch fruit zoals vijgen, kiwi’s, druiven, kaki’s, pawpaw waar je in de zomer, herfst en winter kan van smullen, of je wil een tuin waar je tussen twee palmbomen in een hangmat kan hangen, je zal het er allemaal vinden. In de open exotentuinen zullen de tuineigenaars je graag met raad en daad bijstaan over de prachtige exoten, zodat je geen miskoop doet bij de aanschaf van deze planten.  Deze tuinliefhebbers weten welke planten niet woekeren en welke planten echt geschikt zijn voor onze tuinen in een tijdens de winter heel gematigd klimaat.  Hierdoor bespaar je jezelf later heel wat kopzorgen en geef je nu geen geld uit aan planten die het niet goed doen in ons klimaat.

Wil je nog een bijkomende, maar heel prangende reden om een exotische tuin aan te leggen?  Wel, in een klimaat dat toch niet meer zo ‘zacht’ is in de zomer, met uitschieters tot 40 graden of er zelfs boven, sterven veel inheemse soorten.  Ze overleven de droogte in combinatie met de felle zon niet meer.  Als je dan voldoende variatie in je tuin hebt, met exoten die wel tegen de droogte kunnen, dan heb je winter en zomer een groene tuin.  En dat is alvast goed voor het milieu.

In onze regio kan je terecht in de exotentuin van Van Hecke-Steels. Deze is makkelijk te vinden ter hoogte van het Meredorp 1, B-9420 Mere (Erpe Mere). De tuin is open op 27 en 28 juli 2019 van 10.00 tot 19.00 uur. De inkom is gratis, en is deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Honden niet toegelaten. Het overzicht van de Open Exotentuinen is te vinden op www.openexotentuinen.be en www.openexotentuinen.nl.

(Foto: Open Exotentuinen)

 

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *