Amalo organiseert een info-sessie rond mondzorg…

Op het vlak van preventieve mondzorg scoort eerstelijnszone AMALO lager dan het Vlaams Gewest. Data tonen aan dat slechts iets meer dan de helft van onze bevolking minstens 2 preventieve contacten had bij de tandarts over een periode van 3 jaar (33-38,1% t.o.v. 39,2% Vlaams Gewest). Uit mondelinge bevraging blijkt ook dat de mensen hun bezoek aan de tandarts hebben uitgesteld in de COVID-19 periode. Er is een inhaalbeweging nodig en preventie is hierbij zeer belangrijk. De werkgroep Mondzorg van ELZ AMALO geeft prioriteit aan acties in de leeftijdscategorie 5-17 jaar en ouderen.

De cijfergegevens tonen aan dat deze groepen in elk van de gemeenten binnen de eerstelijnszone AMALO laag scoren. Uit bevraging bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO Zenneland) en de vertegenwoordiger van de tandartsen in onze eerstelijnszone blijkt deze conclusie ook in de realiteit bevestigd. Er is bovendien ook een patiëntenstop bij heel wat tandartsen in de eerstelijnszone. De samenwerking met mondhygiënisten wordt verder onderzocht. In 2024 ondersteunen we de Gezonde mondkoffer op school met een extra financiële stimulans vanuit LOGO Zenneland voor de scholen uit Opwijk en Liedekerke waar de cijfers het laagste zijn. In Opwijk komt ook de reizende tentoonstelling Cas en Kato langs van 20 tot 22 maart in LDC Den Hopstaak.

Ook mondzorg voor kwetsbare ouderen vraagt extra aandacht. Het toepassen van een goede mondhygiëne is bij deze doelgroep vaak moeilijker en daardoor ook beduidend slechter dan die van de algemene bevolking. Hierdoor worden vaak ernstige en uitgebreide mondproblemen vastgesteld bij ouderen in woonzorgcentra. Deze informatie werd bevestigd tijdens diverse gesprekken met professionals. In overleg met alle directies van de woonzorgcentra in onze zone werd vorig jaar een webinar mondzorg ouderen georganiseerd voor alle zorg- en welzijnsprofessionals. Door het succes beslisten we dit jaar om de vorming ook aan de bevolking aan te bieden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *