Oordegemnaar Leandro Loeman hoopt een top 16 plaats te kunnen behalen op het EK en WK schermen U20…

Oordegemnaar Leandro Loeman, 19 jaar beoefent een niet alledaagse sport. Toch trekt deze jonge atleet met deze sport vandaag richting het Italiaanse Napels waar het EK schermen U20 plaatsvindt. Van 26 tot en met 28 februari zal Leandro er zijn beste beentje voorzetten. Half april (van 15 tot 17 april) reist dit jonge beloftevolle talent af naar Riyad in Saudi-Arabië waar het WK schermen op het programma staat. Op beide kampioenschappen zal Leandro er strijden, zowel per ploeg als individueel. Toch is hij in de wereld van het schermen geen onbekende meer. Zo werd hij al zes keer Belgisch kampioen en werd hij 22ste op het WK in Dubai in 2022. Reden genoeg om Leandro voor zijn vertrek naar zijn EK aan onze praattafel te zetten.

Waarom en hoe ben je op het idee gekomen om aan schermen te doen? Ik wist dat de halfbroer van mijn papa aan schermen deed, maar de interesse om dat te doen was nog zoek. Pas toen ik samen met mijn ouders en nonkel naar een kermis in Latem-Deurle ging waar ze een initiatie schermen gaven voor een nieuwe schermclub, was ik meteen verkocht en schreef ik mij onmiddellijk in. Een paar jaren geleden trok ik richting de Confrérie in het Belfort van Gent (mijn huidige club) waar ik mij aansloot. De sport schermen sprak me direct aan omdat het een zeer complete sport is, dat merk je vooral wanneer je op een hoger niveau begint te schermen. Je moet zowel op technisch, sportief en mentaal vlak sterk zijn. Er komt veel meer bij kijken dan dat de meeste mensen wel denken en ze staan er dan vaak ook verbaasd wanneer ze het in het echt zien.

Op welke leeftijd ben je begonnen en wat waren je belangrijkste wedstrijden en uitslagen in je jeugdcategorieën? Ik ben rond mijn tien jaar begonnen met schermen. Op internationaal vlak waren er nog niet veel tornooien voor de jonge jeugdcategorieën, dat begon pas vanaf U17. Wel nam ik veel deel aan nationale toernooien. Ook toernooien in Noord-Frankrijk en Nederland stond op mijn programma waar ik het grootste deel van gewonnen heb. Op mijn dertiende werd ik voor het eerst Belgisch kampioen bij de U14, ondertussen ben ik al zes keer Belgisch kampioen geworden. Bij de U17 begonnen de eerste internationale selectie toernooien zoals het EK en WK. Daardoor heb ik wel al redelijk wat van de wereld gezien, maar de meest speciale plaats vond ik toch wel het Wereld Kampioenschap in Dubai 2022, waar ik als 22ste ben geëindigd.

Is er nog nooit eens iets afgelopen bij het schermen, zoals elkaar verwonden of blessures Nee, je bent eigenlijk zeer goed beschermd met een pak en masker. Al kan het soms weleens pijn doen. Ook blauwe plekken en een beetje bloed is niet uitgesloten, maar ernstig verwondingen bijna nooit. Zelf heb ik wel al behoorlijk wat blessures achter de rug maar deze liep ik op toen ik nog jonger was. Een verrekking of spierscheur was één van de meest voorkomende blessures. Maar daar blijf ik nu al een heel tijdje van gespaard.

Hoe was je scherm seizoen afgelopen jaar en heb je dit jaar al gepresteerd? Het schermseizoen tot nu toe is niet helemaal gelopen zoals ik het zelf zou willen hebben. Ik heb wel een paar goede resultaten neergezet, maar niet allemaal volgens wens. Persoonlijke redenen lagen aan  de basis van het minder goed presteren maar ik ben blij dat ik me afgelopen toernooien weer beter en beter in mijn vel begin te voelen. Ook het vertrouwen bouwt zich goed op op de schermpiste. Vorige week werd ik nog 16de op een wereldbeker in Servië. Deze uitslag gaf mij een enorme boost. Dit zijn mooie vooruitzichten voor het Europees Kampioenschap komende week en het Wereld Kampioenschap in april.

Je bent nu 19, wat zijn je verwachtingen en doelstellingen op je EK in Italië en je WK in Saoedi-Arabië? De verwachtingen en doelstellingen voor EK en WK zijn hetzelfde, namelijk een top 16. Ik ben nu tweedejaars U20, wat wil zeggen dat ik volgend jaar nog één jaar heb bij de U20. Dan is het de bedoeling om het best mogelijke resultaat te behalen.

Maak je een kans om dit jaar nog naar de Olympische Spelen te kunnen gaan in Parijs of is dit een eventuele doelstelling naar Los Angeles in 2028? Nee, om kans te kunnen maken om naar de Olympische Spelen te kunnen gaan zou ik ook al toernooien bij de senioren moeten meedoen. Als ik deze er ook nog zou bijdoen, ben ik bijna geen enkel weekend meer thuis. Voorlopig focus ik me nog op de U20. Ik denk dat de komende jaren veel gaan uitwijzen zowel met de studies als op sportief vlak. Voorlopig kan ik nog niet zeggen of dit een doelstelling is voor 2028. Het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als ik zou kunnen strijden om mij te selecteren op de Wereldbekers Senioren voor de Olympische Spelen van 2028 binnen een paar jaar.

Welke wedstrijden staan er dit jaar nog op je programma? Voor dit jaar heb ik alle internationale wereldbekers en selectietornooien achter de rug. De enige internationale toernooien nu nog zijn het Europees kampioenschap en het Wereld Kampioenschap. Komende maanden komen er ook nog een aantal nationale toernooien aan en dan uiteindelijk de Belgische kampioenschappen, zowel individueel als per ploeg, waar ik mijn titel ga proberen te verdedigen.

Zijn er bepaalde mensen die je wel bedanken? Eerst en vooral wil ik mijn ouders zeker bedanken, zonder hen zou het zeker niet mogelijk zijn om de sport op een hoog niveau te blijven doen. Schermen is een zeer dure sport, jammer genoeg komt er weinig respons qua sponsoring. Jaarlijks zitten we toch zeker aan minstens 8000 euro door alle reizen, materiaal etc. Ook heb ik veel te danken aan mijn oud-trainer Guy Suy van Schermclub Latem-Deurle, mede door hem ben ik de schermer die ik vandaag ben. En natuurlijk mijn huidige schermclub ‘De Confrérie’ en trainer Laurent Ghijs en tot slot al mijn vrienden en familie die me aanmoedigen en steunen.

(Foto: Leandro Loeman & Luc Gevaert)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *