‘Ziekte en genezing in Geraardsbergen’ is het thema dat zal uitgebeeld worden in de Krakelingenstoet…

Op zondag 26 februari 2023 maakt Geraardsbergen zich op voor het eeuwenoude dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand. Na twee jaar afstel en een alternatief Krakelingenfeest in 2022 vieren we de feestelijkheden opnieuw in al hun glorie. Met corona nog vers in het geheugen én een heuse geschiedenis aan kwalen en plagen in onze stad lag het thema voor de Krakelingenstoet voor de hand: “Ziekte en genezing in Geraardsbergen”. Om 15.00 uur trekt de historische stoet van Hunnegem (Gasthuisstraat) naar het kruispunt Oude Steenweg/Vesten waar hij ontbonden wordt. Onze reuzenfamilie neemt het voortouw en krijgt het gezelschap van de lokale politieke mandatarissen in historische kledij.

Tijdens de stoet worden de epidemieën en ziektes belicht die Geraardsbergen door de eeuwen heen teisterden. Ook de belangrijkste geneesheren komen aan bod, net zoals de steeds verder evoluerende medische kennis en technologieën. Langs het volledige parcours staan verschillende commentatoren die de bezoekers met veel bravoure van de nodige historische duiding voorzien. Hun locatie is te herkennen aan de grote vlaggen van Visit Geraardsbergen. Wie deze geschiedenis liever zelf leest, kan vanaf 14.00 uur een programmaboekje krijgen. De eerste 1.000 toeschouwers ontvangen er meteen ook een Krakelingenpin bij. Doven en slechthoren kunnen via de vereniging Zoniënclub dan weer terecht op de tribune op de Kaai. Eva Gossye neemt er de taak van tolk Vlaamse gebarentaal op zich.

Na de stoet volgt rond 16.45 uur de krakelingenworp op de top van de Oudenberg. De pastoor-moderator en de mandatarissen van het lokaal bestuur drinken visjes en gooien duizenden krakelingen in de menigte. Wie een papiertje in zijn krakeling vindt, wint een gouden krakelingenjuweel.

Om 19.30 uur is iedereen opnieuw welkom op de Oudenberg voor een kom warme soep en een streepje muziek en dans door volkskunstgroep Nele. Om 20.00 uur stipt wordt het het vreugdevuur “Tonnekensbrand” aangestoken om de lente te verwelkomen. De (deelnemende) deelgemeenten en omliggende dorpen beantwoorden het vuur met een “Walmkebrand”. Tot slot worden de toortsen aangestoken en door de burgers meegedragen naar de binnenstad waar er verder gefeest wordt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *