Wijk Cotthem blaast 70 kaarsjes uit voor Mariale grot…

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, her en der komt men wel een Mariale grot tegen. Niet alleen in Vlierzele genieten ze van een mooie rots ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook in de wijk Cotthem in Sint-Lievens-Houtem vindt met een Mariagrot. Deze grot viert feest naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan en dit op zaterdag 25 mei. De kerkfabriek van Oombergen bezit de eigendom van deze grot en werd naar aanleiding van het Mariajaar in 1954 opgetrokken. Het was de toenmalige Oombergse Pastoor Robert De Wilder die de opdracht gaf om de rots te bouwen in Cotthem. Volgens de Houtemse Heemkunde zijn er heel wat redenen om de Mariagrot te vieren. “Zo kan bijvoorbeeld de rijke geschiedenis, de spirituele betekenis, het gemeenschapsverband maar vooral de toeristische waarde en het erfgoed benadrukt worden. Het is voor ons als Heemkunde dan ook een gelegenheid om dieper in de gaan naar de geschiedenis van Mariale grotten in onze gemeente en dit vooral in de meimaand die opgedragen wordt aan de Heilige moeder Maria” aldus de Houtemse Heemkunde.

De grot in Cotthem werd ontsproten uit de devotie van de Cotthemnaren. De plannen werden getekend door de Hillegemse rotsbouwmeester Alois Van Wijnendaele. De bouw werd gerealiseerd door de inwoners van Oombergen. De grond waarop de grot gebouwd is werd geschonken door het echtpaar Maurice De Mets-Maria Van Melckebeke. Begin mei 1954 vond in de naastliggende weide een prachtig Mariaspel plaats, opgevoerd door de jeugd van Oombergen en dit ter gelegenheid van de plechtige inhuldiging.

Op zaterdag 25 mei wordt er omstreeks 14.00 uur verzameld aan de parking op het einde van de wijk Cotthem. Vanwaaruit er wordt gewandeld richting rots, en waar men een lezing zal houden over het bestaan van de rots, gevolgd door de zegening. In taverne De Pikardijn kan men na de viering een projectie gaan volgen op groot scherm. Daar toont men allerhande filmpjes en foto’s.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *