We kunnen stilaan beginnen aftellen naar Aalst Carnaval…

Aalst maakt zich op voor de carnavalsdagen en dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Alles wordt in het werk gesteld om de 94ste stoet en de andere activiteiten tijdens de carnavalsdriedaagse zo veilig en zo vlot mogelijk te laten verlopen. Tijdens carnaval wordt er heel wat extra personeel ingezet bij de verschillende veiligheidsdisciplines. Bij de politie worden dit jaar, door eigen mensen, personeel van andere zones en de federale politie, 890 shifts gedraaid. Dat zijn er 80 meer dan vorig jaar. Ook bij de andere hulpdiensten is het alle hens aan dek: 20 brandweerlieden, met een duikploeg en 50 medische profielen zorgen voor de veiligheid tijdens Aalst Carnaval. Daarnaast zijn ook 110 personeelsleden van de stad paraat om het hele evenement organisatorisch in goede banen te leiden.

Je komt best naar Aalst Carnaval met het openbaar vervoer. De trein brengt je rechtstreeks naar het centrum. De Lijn legt 50 extra heen-en terugritten in op verschillende lijnen op zondag 11 februari. Je betaalt er het normale tarief. Daarnaast zorgen de Stad en De Lijn ook voor gratis nachtbussen op 10 lijnen tijdens de drie feestnachten. Deze vertrekken aan de Sint-Annabrug en Fritz De Wolfkaai. Je fiets kun je stallen op het Werfplein. Daar zijn twee onbewaakte fietsenstallingen: eentje ter hoogte van het administratief centrum, en eentje achter de kapel O.L.V. Ter Druiven. Kom je met de wagen? Dan zijn de Park&Ride-zones een prima oplossing. Volg de parkeergeleiding richting industrieterrein Wijngaardveld of Industriezone III Erembodegem. Je parkeert je wagen op één van de bedrijvenparkings en neemt daarna de gratis shuttlebus richting centrum. Tussen 12 en 16.45 uur vertrekt er eentje elke 10 minuten richting centrum. Vanaf 17 uur rijden de bussen opnieuw richting de parkings. Door de winterfoor, de feestzone en de stoet zijn de centrumparkings tijdens de Aalst Carnaval tijdelijk onbereikbaar, met uitzondering van de pendelparking aan het station. Daar betaal je 5 EUR/dag voor een parkeerplaats. Ook supermarkt Colruyt stelt op zondag 11 februari tot 22.30 uur ’s avonds de parking gratis ter beschikking voor bezoekers van de stoet.

Politieagenten voeren verkleed controles uit tijdens carnaval. Ze sporen handelaars op die ondanks het verbod toch sterke drank verkopen aan minderjarigen. Ze treden ook corrigerend op wanneer jongeren in het bezit zijn van alcohol of dronken zijn en verwittigen de ouders. Als de whiskyploegen iemand betrappen met drugs, werken zij voornamelijk met onmiddellijke minnelijke schikkingen (OMS). Dit wil zeggen dat personen die betrapt worden op bezit of gebruik van drugs het voorstel zullen krijgen om onmiddellijk een boete te betalen. Dit geldt enkel voor kleine hoeveelheden. Voor hoeveelheden voor meerdere gebruikers en/of andere dealings geldt de klassieke procedure.

Tijdens de prijsuitreiking  op maandagavond, is er verhoogde politie inzet en waakzaamheid voor een volkstoeloop op de Grote Markt. Als het maximum aantal toegelaten mensen bereikt is, wordt de Markt afgesloten. Wie niet meer wordt toegelaten tot de Grote Markt, kan de prijsuitreiking volgen op een groot scherm op het Vredeplein, of via de livestream op de carnavalswebsite.

Op carnavalsdinsdag wordt de Grote Markt om 17.00 uur afgesloten ter voorbereiding van de popverbranding die om 21 uur plaatsvindt. De Grote Markt wordt ingedeeld in compartimenten, gescheiden door smalle gangen. Tijdens de popverbranding zijn ook alle constructies verboden. Een controle wordt uitgevoerd aan de toegangswegen naar de Grote Markt (door politie). Voor de veiligheid wordt om 20.45 uur de toegang naar de Grote Markt via de Zoutstraat, de Kerkstraat, de Molenstraat en de Kattestraat afgesloten wanneer ze verzadigd is. Enkel via de Nieuwstraat kan je dan de Grote Markt nog op. Als het maximum aantal toegelaten mensen op de Grote Markt bereikt is wordt ook deze toegang door de politie afgesloten. Ook de popverbranding kun je live volgen op groot scherm op het Vredeplein, via de livestream én via TV Oost.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *