Watertoren aan station in Denderleeuw gaat tegen de vlakte…

In het weekend van 24-25 februari wordt de watertoren in Denderleeuw, die bijna een eeuw oud is, afgebroken. De watertoren bevindt zich in heel slechte staat waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. De afbraak gebeurt in opdracht van NMBS en Infrabel. De voorbereidende werken worden ’s nachts in de week van 19 februari uitgevoerd; De afbraakwerken vinden doorlopend (24/24 uur) plaats tijdens het weekend van vrijdagavond 23 tot maandagochtend 26 februari; In de week van 26 februari voert Infrabel het puin af via de straat Loskaai; Omwille van het gebruik van machines en spoorkranen kunnen deze werken geluidshinder met zich meebrengen;
Werfverkeer is mogelijk in de buurt van de werken; Tijdens het werkweekend is het treinverkeer onderbroken. Meer informatie omtrent de aangepaste dienstregeling kan je terugvinden via de reisplanner op www.nmbs.be of de NMBS-app. Buurtbewoners worden op de hoogte gebracht door Infrabel via een bewonersbrief.

De watertoren is eigendom van NMBS en staat op grond van Infrabel. De toren meet zo’n 25 meter en dateert uit 1925. Vroeger diende hij om de stoomtreinen van gezuiverd water uit de Dender te voorzien. Omdat de toren zo dicht bij de sporen staat is het gebruik voor andere doeleinden, sinds het verdwijnen van de stroomtreinen, nooit mogelijk geweest. De veiligheidsafstand kan namelijk niet gerespecteerd worden.

Begin 2022 stelde NMBS een onafhankelijk studiebureau Seco aan om een inspectie en controleberekening van de watertoren uit te voeren. Midden april 2022 bezorgde het bureau hun verslag. Hieruit bleek dat de betonnen draagstructuur in heel slechte staat is en dat het stabiliseren zware schoringsmaatregelen en ingrijpende structurele betonherstellingen zou vergen. Door de scheurvorming in de balken is de stabiliteit niet meer gegarandeerd. NMBS kreeg het advies om over te gaan tot afbraak.

Naast de stabiliteitsproblemen werd de erfgoedwaarde onderzocht. Hiervoor werd bij Solva, eind augustus, een pre-advies opgevraagd. Zij concludeerden dat de watertoren niet beschermd is als onroerend erfgoed. Gezien de acute veiligheidsproblemen adviseerde Solva positief voor de afbraak van de watertoren.

Omdat een perspectief op herbestemming gezien de nabijheid van de sporen onrealistisch is en een restauratie omwille van de zware stabiliteitsproblemen niet te verantwoorden is, heeft NMBS beslist om de watertoren af te breken. In het najaar van 2022 werd hiervoor een sloopvergunning aangevraagd.

(Foto: Yves Nevens)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *