VTI-Aalst sloot project ‘maaltijden en dementie’ af met brochure…

Binnen de studierichting Voeding van het VTI-Aalst had de school met het 7e specialisatiejaar Gemeenschaps-restauratie een project opgestart rond het thema ‘Maaltijden en dementie’. Het project liep gedurende twee schooljaren en werd afgesloten op dinsdag 14 mei. Het is de bedoeling van het project om de maaltijdproblematiek bij dementie meer onder de aandacht te brengen en dat vooral bij de koks en de koks in opleiding. Het zijn de koks die de maaltijden bereiden voor deze doelgroep. Zij maken deel uit van een heel team dat de maaltijden en de voeding van personen met dementie moet opvolgen en verzorgen.

Begin vorig schooljaar hadden wij een overleg met Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en met Jurgen Eeckhout en Geert Schepens van de vereniging van Oost-Vlaamse grootkeukenkoks. De regionale Expertisecentra Dementie Paradox (Gent) en Meander (Dendermonde) werden ook betrokken. Het project wordt door CERA en de Vereniging van Oost-Vlaamse Grootkeukenkoks financieel mogelijk gemaakt.

De leerlingen kregen in een eerste fase al uitleg over voeding bij senioren op hoge leeftijd en over dementie. Op 22 maart 2023 kregen we een demo over fingerfood, maaltijden met aangepaste texturen en hulpmiddelen in WZC Denderrust in Herdersem. We maakten daar ook kennis met enkele personen met dementie in hun leefgroep. Voor een aantal leerlingen was dit de eerste keer dat zij op bezoek waren in een woonzorgcentrum.

Er werd een brochure van ongeveer 100 pagina’s samengesteld met een hele resem tips om de maaltijden bij dementie beter onder de aandacht te brengen. In de brochure met als titel ‘Vergeten eten’ staan heel wat recepten met bijhorende foto’s. De focus ligt op gerechten die aangepast zijn voor personen met dementie. Denk maar aan fingerfood, aangepaste consistentie, vergeten gerechten en gerechten die de voedingstoestand van de bewoner kunnen verbeteren. De betrokken leerlingen werkten elk een recept uit en ook de keukenteams van acht woonzorgcentra uit de regio Aalst werkten recepten uit. Op deze manier worden ook succesvolle recepten en tips uitgewisseld tussen de woonzorgcentra onderling. Dit is het geval in WZC Sint-Jozef Haaltert, WZC Markizaat, Lede, Zorgcampus Denderrust, Herdersem, WZC Ter Leen/LDC Ryckbosch, Herzele, WZC Meredal , Mere, WZC De Gerstjens, Erembodegem, WZC De Hopperank, Aalst, en WZC Sint-Job, Aalst.

De brochure wordt vanaf juni verspreid onder de aangesloten leden van de Oost-Vlaamse Grootkeukenkoks, de meewerkende woonzorgcentra en via de Expertisecentra Dementie Paradox en Meander. Op dinsdag 14 mei hebben de acht meewerkende woonzorgcentra gerechten bereid uit de brochure en hebben ze extra aandacht geschonken aan de maaltijden bij personen met dementie. De leerlingen hebben in de volgende vijf woonzorgcentra met succes gerechten helpen bereiden hiervoor. Dit was het geval in WZC Sint-Jozef Haaltert, WZC Markizaat, Lede, Zorgcampus Denderrust, Herdersem, WZC Ter Leen/LDC Ryckbosch, Herzele, en WZC Meredal in de gemeente Mere.

In de woonzorgcentra konden ze onder meer proeven van Aalsterse vlaai, oliebollen, pannenkoeken van zoete aardappel, petit-beurre taart en nog veel ander lekker ‘vergeten eten’. Meer beelden zijn te zien op onze Facebook-pagina.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *