Vrouwen moeten evenveel verdienen in de verf gezet op Equal Pay Day in kinderdagverblijf Mezennestje…

“Komt de ooievaar, dan heb je het dick voor mekaar…als papa! …en als mama, als je beroep kunt doen op kinderopvang!” Vandaag maandag 20 maart is het Equal Pay Day, de dag waarop vrouwen evenveel verdiend hebben als mannen tijdens het voorbije jaar. Daarom organiseren ABVV en ZIJkant opnieuw hun jaarlijkse Dag voor Gelijk Loon v/m. Vrouwen verdienen op jaarbasis nog steeds 22% minder dan mannen, waardoor ze tot vandaag, maw bijna 3 maanden langer moeten werken om aan hetzelfde jaarloon te komen. Daarom valt Equal Pay Day dit jaar op 20 maart 2023. Aan dit tempo moeten we nog ruim een halve eeuw wachten op gelijk loon.

De oorzaken hiervoor zijn genoeg bekend: het feit dat vrouwen vaker de zorg opnemen voor hun kinderen (en ouders), minder goed gewaardeerd en betaald werk doen, loopbaankeuzes waarbij vrouwen vaker noodgedwongen deeltijds werken, enz. ZIJkant zorgde opnieuw een opmerkelijk filmpje om de problematiek onder de aandacht te brengen. U vindt het op www.equalpayday.be.

Vandaag bracht een delegatie van het ABVV een bezoek aan kinderdagverblijf Mezennestje om er te focussen op de verbetering van het moederschaps- en geboorteverlof als remedie om de loonkloof te dichten. Men koos niet toevallig voor het Mezennestje. De kinderopvangsector is een typisch voorbeeld van een sector waar veel vrouwen werken, werknemers lage lonen hebben, de werkdruk hoog is (ingevolge de norm 1 (onthaalouder) op 9 (kinderen) terwijl wij pleiten voor 1 op 5). Het is ook hier dat de kinderbegeleiders door hun werk moeders, en vaders, toelaten om hun job te combineren met hun gezin, zodat de economie blijft draaien doordat moeders, en vaders, hun professionele loopbaan niet on hold moeten zetten na gezinsuitbreiding. We zeggen bijgevolg een grote merci aan de kinderbegeleiders om mee de loonkloof van de vrouwen te helpen dichten!

De werknemers werden in de bloemetjes gezet, of verwend met lekkere chocolade met op de verpakking het opschrift Merci door Ann Deheegher van het ABVV, en door Anja Vanrobaeys bij monde van ZIJkant. Laatstgenoemde kwam het thema moederschaps-en geboorteverlof belichten. Beide zaken maken deel uit van van de oplossing om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

(Foto: Swirko)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *