Volwassen hogeschoolstudent is 7 op de 10 keer een vrouw…

In de Odisee hogeschool, en dat is ook het geval in Aalst, zijn bij de volwassen hogeschoolstudenten 7 op de 10 van de inschrijvingen een vrouw. Het aantal volwassen studenten bij hogeschool Odisee bereikt bijna 25% van studentenpopulatie.  De tijd dat de hogeschoolstudent steevast een 17-jarige was die vers van de schoolbanken kwam, is stilaan voorbij. Hogeschool Odisee merkt al enkele jaren een stijging van het aantal ‘volwassen studenten’ – studenten van 25 of ouder. Intussen maken ze al bijna één vierde uit van de om en bij 11.000 studenten aan de hogeschool. En nog opvallender: het gaat meestal om vrouwen die job en studie combineren. Nu zaterdag 28 januari organiseert de hogeschool een online infodag voor volwassen studenten, afgestemd op de noden van die doelgroep.

Hogescholen waren jarenlang bijna uitsluitend de habitat van jongeren die vers van de schoolbanken kwamen. Als volwassene viel je steevast op tussen al dat jonge geweld. Dat is niet langer het geval: hogeschool Odisee ziet op verschillende van zijn campussen het aantal studenten van 25 jaar of ouder toenemen. Vandaag gaat het om 2.719 studenten, exact 24% van het totaal van 11.318 – terwijl dat in 2018 nog 19,3% was.

Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee: “Studeren als volwassene doe je omdat je nieuwe diploma je sowieso meer kansen biedt. Of omdat je van loopbaan wil veranderen, maar daarvoor een ander diploma nodig hebt. Of omdat het vroeger niet lukte om het bewuste diploma te halen en je nu daar wel de mogelijkheden toe hebt. Bovendien geven veel volwassenen ook aan dat hun nieuwe opleiding hen de kans geeft om mensen te helpen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook dat speelt dus mee.” Andere opmerkelijke vaststelling: 7 op de 10 volwassen studenten aan Odisee zijn vrouwen – 70,8% om precies te zijn. En dat is een sterk contrast met de reguliere hogeschoolstudent waar de verhouding eerder fifty-fifty is: daar is 51,1% vrouw en 48,9% man. Voorts blijkt dat het vooral gaat om mensen tussen 25 en 45, waarvan de meerderheid tussen 25 en 35 is. Eerder carrièrestarters dus of mensen die een beperkt aantal werkjaren op de teller hebben. Studenten ouder dan 45 zijn een uitzondering.

“Maar het staat dus vast dat het vooral gaat om mensen die al een job hebben”, vertelt Luk Schoofs. “Dat blijkt ook uit interne analyse van Odisee. Wanneer de volwassen studenten bevraagd worden over hun werksituatie geeft 57,6% aan dat zij of hij aan het werk is, als loontrekkende of zelfstandige. Het aantal werkzoekenden (9,4%) is eerder laag. En dat is opvallend, want werk en studie combineren – met daarbij vaak nog een gezin – is niet altijd eenvoudig.”

Het lijdt geen twijfel dat volwassen studenten meer en meer aan belang winnen in het hoger onderwijs. Vandaar dat hogeschool Odisee hen ook goed wil informeren en wegwijs wil maken in de combinatie werk-opleiding-gezin. Nu zaterdag 28 januari vindt dan ook een online infodag plaats, van 10 tot 14 uur, specifiek voor deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.odisee.be/infodag. En je daarop voorbereiden kan met een specifieke podcastaflevering rond studeren als volwassene, te vinden via www.odisee.be/podcast. ​

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *