Vandaag is plaatselijke wateroverlast mogelijk, bereid je voor…

Vandaag resp. donderdag 16 november en in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november voorspelt het KMI veel regen in onze provincie Oost-Vlaanderen. Ook de voorbije dagen viel er al veel neerslag, waardoor de waterpeilen hoog staan. Plaatselijke wateroverlast is dus niet uitgesloten. De gouverneur kondigde de provinciale fase van het rampenplan af. De veiligheidsdiensten en overheden staan paraat en volgen de situatie op. Woon je in overstromingsgevoelig gebied? Bereid je voor. Heb je de brandweer nodig, gebruik dan de website www.1722.be via deze link of het e-loket van jouw lokale brandweerzone via deze link. Wees voorzichtig op de weg.

Woon je in een overstromingsgevoelig gebied, bereid je dan voor! Maak greppels en goten schoon en vrij. Voorzie waterdichte materialen (bv. zandzakjes of bakstenen) voor het keldergat, de rioolputjes, de woonruimtes op de benedenverdiepingen, … Bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen het water door ze op hoogte te plaatsen of naar een hogere verdieping te brengen. Check hoe je gas en elektriciteit kan afsluiten (indien nodig). Zorg dat losliggende voorwerpen in de tuin niet kunnen worden meegenomen door het water. Voorzie laarzen, emmers en aftrekkers. Breng je huisdieren in veiligheid. Afvalophaling gepland? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.

Veel regen? Wees voorzichtig op de weg!Vermijd niet-essentiële verplaatsingen. Toch de weg op? Hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden. Gebruik de hoofdwegen, rijd niet in een straat die onder water staat. Is het zicht beperkt? Zet dan – ook overdag – je dimlichten aan. Fluvius zal de openbare straatverlichting t.e.m. het weekend ’s nachts niet doven, zodat iedereen (inwoners, veiligheidsdiensten, waterloopbeheerders) veilig de weg op kan.

Wateroverlast en de brandweer nodig, maar niemand (mogelijk) in levensgevaar?
Vraag brandweerhulp via www.1722.beExternal website of het e-loket van jouw lokale brandweerzoneExternal website. Wees geduldig: er komen bij dergelijke weersomstandigheden veel meldingen binnen. Bel 1722 indien je niet over internet beschikt. Gebruik 112 enkel voor levensbedreigende situaties!

Schade? Heb je geen hulp nodig van de brandweer? Doe beroep op een gekwalificeerde vakman (of herstel het zelf indien mogelijk). Neem foto’s van de schade (vóór je start met herstellingswerken): ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier. Maak je huis schoon en ontsmet beschadigde ruimtes. Verlucht de ruimtes voldoende en verwarm ze. Zo kan het vocht wegtrekken. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij/zij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.

Blijf op de hoogte! Volg de weersvoorspellingen op www.meteo.beExternal website of via de app van het KMI. Volg de communicatiekanalen van de gouverneurExternal website en van het Lokaal Bestuur voor de lokale situatie en eventuele maatregelen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *