Van Moer Logistics en Avia-Rudyco gaan samenwerken…

Jeugdwielerclubs Van Moer Logistics Cycling Team en Avia-Rudyco Cycling Team gaan intenser samenwerken in Waasland en Denderstreek. Het wielerseizoen 2023 is nog maar achter de rug of de volle voorbereidingen en transfers voor 2024 zijn volop aan de gang. Oost-Vlaanderen is op vlak van het aantal clubs veruit de grootste provincie. In 2019 telden we 440 clubs voor wielrenners en recreanten, terwijl we ruim 1500 personen een vergunning aanvroegen om competitiesport te doen. Onze Denderstreek kleurt met ruim 1/3 van de aangesloten wielrenners/wielrensters, gevolgd door het Waasland. Reden te meer dat de jeugdwielerclubs Van Moer Logistics Cycling Team uit Beveren en Avia-Rudyco Cycling Team uit Hamme vanaf 2024 intenser samenwerken op een aantal specifieke domeinen. Dit om het jeugdwielrennen in het Waasland & Denderstreek nog verder te ontwikkelen. Samen zullen ze, net als in 2023, een initiatief ondersteunen dat ervoor moet zorgen dat jongeren makkelijker kennis kunnen maken met fietsen en de wielersport op een veilige en kwalitatieve manier. Daarnaast zullen ze ook intenser gaan samenwerken om de talenten van de eigen clubs nog beter te begeleiden, door hun junioren een aantal extra UCI-wedstrijden aan te bieden waaraan ze als mixteam zullen deelnemen. Samen met andere belanghebbenden en geïnteresseerden willen beide clubs een ecosysteem creëren waardoor het jeugdwielrennen in de regio Waasland & Denderstreek nog sneller kan bloeien. De huidige wieler context.

Het wielrennen in België en Vlaanderen scheert momenteel hoge toppen, dankzij voorbeelden als Remco Evenepoel, Wout Van Aert, Arnaud De Lie, Jasper Philipsen… Nochtans groeit het aantal jeugdleden in het wielrennen de jongste jaren niet meer. Eerder dit jaar organiseerden de gemeente Temse samen met José De Cauwer, Sylle De Bock, Cris Bryssinck, het Van Moer Logistics Cycling Team, Avia-Rudyco Cycling Team en de Vlaamse Wielerschool het initiatief ‘Cycle Cool & Safe’. Hierdoor kon iedereen proeven van fietsen in een verkeersveilige omgeving in een lessenreeks en een dikke bandenrace. Deze organisatie was een groot succes en wordt in 2024 verder gezet. Een tweede beweegreden is het feit dat het jeugdwielrennen (U17 en vooral junioren) enorm evolueert de jongste jaren, met de komst van World Tour teams die meer en meer actief zijn op deze markt. Om de jonge talenten uit onze clubs maximale kansen en ondersteuning te blijven bieden, besloten de 2 clubs om de handen ook hier in elkaar te slaan.

Concreet bestaat het initiatief uit 2 delen: Jeugd Wieleracademie: Het doel is om jongeren tussen de 8 en 14 jaar veilig te laten kennis maken met fietsen en hen warm te maken voor wielrennen. Het initiatief, gecoördineerd door de Vlaamse Wielerschool, biedt laagdrempelige instapformules en garandeert een kwalitatieve opleiding met gediplomeerde lesgevers. Bovendien wordt een veilige wieleromgeving gecreëerd voor alle deelnemers. We zullen hierbij maximaal gebruik maken van de lokale infrastructuur (off-road parcours, dijken, piste…) en het aspect verkeer zal zeker ook aan bod komen.

Youth Cycling Academy: Richt zich op talentontwikkeling voor 15-18-jarige renners met topsport ambities. Deelnemers worden ondersteund in hun competitie trainingen (zo zullen de junioren bv op een gezamenlijke stage gaan in Spanje) en kunnen deelnemen aan grote internationale wedstrijden, die complementair zijn met het interclubprogramma van beide clubs. Deze samenwerking zal vanaf 2024 van toepassing zijn.

De huidige clubs blijven op zich gewoon verder bestaan. De 2 bovenstaande initiatieven worden overkoepelend opgezet, waarbij ook nog andere partners kunnen toetreden. Zo creëren we een structuur die de clubs financieel, logistiek, sportief en strategisch kan ondersteunen. Hierdoor kunnen de clubs zich concentreren op competitiewerking, terwijl de jeugd wieleracademie jongeren veilig laat kennismaken met fietsen en hen opleidt in de technische aspecten van het wielrennen.

Ecosysteem Waas & Dender. Met deze jeugd wieleracademie en youth cycling academy willen beide clubs ook een lokaal ecosysteem opzetten, waarbij alle ‘wielergekke’ partijen in onze regio met elkaar verbonden kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de lokale of interregionale overheden, scholen, leraren… die betrokken kunnen worden, net als de Vlaamse Wielerschool en Cycling Vlaanderen. Met deze initiatieven zijn de 2 Wase jeugdclubs ervan overtuigd dat het lokale fiets- en wielertalent nog beter zal groeien. Het uiteindelijke doel is dat onze regio dé referentie wordt van het jeugdwielrennen in Vlaanderen en ver daarbuiten.

(Foto: rudyco cycling team)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *