De Knyf vormt mee front tegen verplichte gemeentefusies…

De burgervader uit Sint Lievens-Houtem Tim De Knyf van Nieuw Houtem vormt samen met 21 andere burgemeesters een burgemeestersfront. Zij eisen meer duidelijkheid over de toekomst van de gemeenten in Vlaanderen. 21 burgemeesters van meerdere Vlaamse gemeenten over de partijgrenzen heen hebben dit burgemeestersfront opgericht omdat we uitermate begaan zijn met de toekomst van onze gemeenten, zegt zegt burgemeester Tim De Knyf (NH). “Dit manifest is een eerste actie van ons burgemeestersfront, waarbij we alle Vlaamse partijen oproepen om eindelijk eens duidelijke antwoorden te geven over de toekomst van onze gemeenten,” voegt hij er aan toe.

Onder meer de burgemeesters van Heuvelland, Sint-Martens-Latem en Middelkerke sluiten zich aan bij de oproep. “De Vlaamse regelgeving maakt vandaag al gemeentefusies mogelijk en gemeenten kunnen indien ze dat wensen hiervoor vrijwillig kiezen. Wij zijn dus absoluut niet tegen de mogelijkheid van vrijwillige fusies in de toekomst. Maar wij zijn het wel beu dat sommigen er vandaag een regelrecht fusiespook van gemaakt hebben. Het instrument van deze vrijwillige fusies wordt gewoon misbruikt door bepaalde pleidooien met het dreigement dat er anders verplichte fusies vanuit Vlaanderen zullen volgen.

“Onze inwoners hebben daarom voor de Vlaamse verkiezingen en gemeenteraads-verkiezingen in 2024 het absolute recht op een duidelijk standpunt van elke Vlaamse partij over gedwongen gemeentefusies en het omvormen van onze 300 Vlaamse gemeenten naar nog slechts 100 gemeenten. Er zijn intussen al voldoende studies uit het buitenland dat het fuseren tot grotere gemeenten vooral de uitgaven deden stijgen zonder dat de dienstverlening er beter werd”, zegt De Knyf.

“Onze gemeenten zijn bovendien ook helemaal niet zo klein, want van alle EU-landen zijn er maar negen die gemiddeld grotere gemeenten hebben dan Vlaanderen. Het huidig politiek discours van sommigen is vooral een gebrek aan respect voor alle gemeenten van klein tot groot die zich elke dag inzetten voor hun inwoners. En door bepaalde pleidooien over gemeentefusies wordt er enkel maar onzekerheid gecreëerd. Daarom willen we met ons burgemeestersfront eindelijk alle duidelijke partijstandpunten kennen met hun langetermijnvisie over de toekomst van onze Vlaamse gemeenten,” voegt hij er aan toe.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *