Melkveebedrijf Bauwens-Muys toont innovatieve aanpak…

Het gemeentebestuur van Herzele werd op zaterdag 17 december uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij het innovatieve melkveebedrijf Bauwens-Muys in Sint-Lievens-Esse. De geschiedenis van Bauwens start in 1976, weliswaar als varkensbedrijf. Dertig jaar geleden nam Peter de fakkel over en voerde een renovatie en modernisatie door tot melkveehouderij. Sindsdien blijft dit bedrijf inzetten op innovatie, optimalisatie en hernieuwbare energie. Zoveel als mogelijk doen Peter en Erika aan kringlooplandbouw. Ze waken over een goede balans tussen grond versus aantal dieren, wat van groot belang is voor voerproductie en mestafzet. De invoering van robots die de klok rond koeien kunnen melken en de samenwerking met de Universiteit Gent zorgde voor een enorme stijging van hun melkproductie. Hun koeien leveren ongeveer 1,2 miljoen liter melk per jaar! Voor het welzijn van de koeien, installeerden ze ook vier grote ventilatoren en wordt het voer geoptimaliseerd en aangepast aan de behoefte van elke koe.

Door grote automatisering van het bedrijf (melkrobots, mestrobot, koeborstels, ventilatoren) is de energiebehoefte ook groot. Dit dekken ze grotendeels met hun meest recente innovatieve realisatie: een eigen windmolen met een masthoogte van 15 meter en wieken van 8 meter. Deze windmolen zou zo’n 55 000 à 65 000 kWh per jaar moeten gaan opbrengen, wat meer dan de helft van hun energieverbruik dekt. De installatie van de windmolen kwam tot stand mede door steun van VLIF (Vlaams Landbouwinvesterings-fonds) van het departement Landbouw en Visserij.

Ook al zien ze het groots en produceren ze nu zelf energie, Peter en Erika gaan verder dan dat en denken ook aan kleinere zaken met grote impact. Zo vervangen ze TL-lampen door led-verlichting en gebruiken ze het koelwater van de melk als lauw drinkwater voor de koeien. Hier zijn ze namelijk dol op!

Naast automatisering investeren ze ook in preventieve zorg voor de dieren. Zo wordt de gezondheid van de koeien gemonitord door een pedometer (‘Fitbit voor de koe’). Te weinig stappen kan betekenen dat de koe ziek is. Een stijging van het aantal stappen duidt mogelijks op een bronstige koe. Ook wordt er extra ingezet op klauw verzorging door middel van regelmatige klauw baden waarbij ontsmetting en verzorgen centraal staat.

Deze acties zouden zorgen voor gezondere en gelukkigere koeien, die langer leven en meer melk produceren. Dit bedrijfsbezoek liet een grote indruk na bij de bezoeker door de mooie, duurzame en innovatieve inspanningen die dit familiebedrijf levert. Hier staat de langetermijnvisie, maar vooral de liefde voor de dieren voorop.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *