Studenten ontwerpen woonuitbreidingen voor zorgsituaties…

Studenten van de opleiding Bouw van hogeschool Odisee in Aalst verfijnen in samenwerking met het werkveld en Zorglab Aalst mobiele zorgunits voor tijdelijke woonuitbreiding in zorgsituaties. De units worden opgebouwd uit modules die elk maximaal 45 kilogram wegen en door twee personen te monteren zijn. Deze oplossing stelt bewoners in staat langer zelfstandig thuis te wonen in aangepaste omstandigheden. De studenten analyseerden bouwtechnische en financiële uitdagingen en bedachten oplossingen om dit concept mee om te zetten in de realiteit. Ze stellen hun resultaten voor tijdens een beurs op vrijdag 26 april om 13u30 in de sportzaal van de hogeschool. U kan de studenten ook interviewen.

Tijdelijke woonuitbreiding is goed voor zorgbehoevende. Initiatiefnemer van het concept is Alex De Kind (Projectcoördinator Probis Consulting): “tijdelijke woonuitbreiding in zorgsituaties zorgt ervoor dat ouderen en andere zorgbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen en dat is een belangrijke troef op zowel praktisch als mentaal vlak. Vanuit die context is het idee ontstaan om mobiele zorgunits te ontwikkelen die de noden in een zorgsituatie oplossen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een gelijkvloerse slaap- en of badkameruitbreiding. De studenten hebben aan de hand van een prototype een aantal praktische problemen onder de loep genomen en oplossingen bedacht. Ik begeleidde de studenten samen met Bruno Van Son (productontwikkelaar) en Jan de Windt (Kunnig sociaal maakbedrijf) en enkele docenten Bouw uit Odisee. Die samenwerking was voor alle partijen een meerwaarde”, aldus Alex De Kind.

Prototype mobiele zorgunit analyseren en optimaliseren. “Voor studenten is vergrijzing in veel gevallen een ver-van-hun-bed-show. Het werd een stuk tastbaarder door getuigenissen vanuit Zorglab Aalst”, vertelt Filip Van Langenhove, docent in de opleiding Bouw. “Dankzij die getuigenissen konden studenten het prototype makkelijker analyseren en mogelijke bouwtechnische en financiële obstakels in kaart brengen. Zo zijn de aansluitingen van de mobiele unit en de bestaande woning op het vlak van elektriciteit, verwarming, ventilatie, afvoer, waterleidingen… niet altijd evident. Maar ook thermische isolatie, het gebruik van hernieuwbare energie, het montagemak van de units werden onder de loep genomen. Dit deden ze aan de hand van het maken van uitvoeringsdetails en 3d-animaties en het vergelijken van verschillende woontypes. Nadien gingen ze aan de slag om het concept te optimaliseren”, zegt Filip Van Langenhove.

Studenten stellen oplossingen voor tijdens ‘House Plus beurs’ op 26 april. Het hele project kadert in het opleidingsonderdeel Bouwen & Ondernemen (kortweg BOND). De oplossingen van de studenten worden voorgesteld tijdens het House Plus event op vrijdag 26 april van 13.00 tot 17.00 uur in hogeschool Odisee campus Aalst. Iedereen is welkom na gratis inschrijving via http://www.wijmakenhetbond.be. De opleiding Bouw is steeds op zoek naar bouwuitdagingen waarbij studenten samen met het bedrijfsleven naar oplossingen zoeken. Voorstellen kunnen doorgestuurd worden naar filip.vanlangenhove@odisee.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *