Stad Aalst wordt een CurieuzeNeuzen stad!…

Esplanadeplein bovengrondse parking Aalst Persregio DenderCurieuzeNeuzen Vlaanderen is een wetenschappelijk burgerproject dat de luchtkwaliteit in Vlaanderen in kaart wil brengen. Het is een initiatief van Universiteit Antwerpen, De Standaard en de Vlaamse Milieumaatschappij met ondersteuning van kariboo!, VITO, en HIVA – KU Leuven. Niet minder dan 20 000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen krijgen de kans om de luchtkwaliteit te meten. Dit gebeurt door een eenvoudige meetopstelling op te hangen aan een raam van hun woning, appartement of gebouw op de eerste verdieping. Gedurende de volledige maand mei wordt de concentratie van stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten. NO2 is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer. De meting van NO2 in de buitenlucht gebeurt met diffusiebuisjes waarin een filtertje selectief NO2-moleculen bindt. Op elk meetpunt hangen twee buisjes. Na vier weken NO2-moleculen te hebben ‘gevangen’, gaan de buisjes naar het laboratorium voor analyse. Om een correct meetresultaat te krijgen, wordt de gemiddelde waarde van de twee meetbuisjes genomen. De resultaten worden verwacht in het najaar van 2018.

Dit onderzoek zal duidelijk maken in welke mate we worden blootgesteld aan NO2 waardoor we beter kunnen inschatten wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dat dergelijke metingen op zo’n grote schaal worden uitgevoerd, is een internationale primeur. Inschrijven kon tot dinsdag 20 maart 2018. Om in aanmerking te komen had je een raam op de eerste verdieping nodig (waar het meetpunt moest geplaatst worden) en moest je in staat zijn om op zaterdag 28 april 2018 de meetapparatuur op te hangen en het op zaterdag 26 mei 2018 te verwijderen en terug op te sturen. Om meer concrete en wetenschappelijke geanalyseerde meetgegevens te bekomen, schreef Aalst 30 gebouwen in, waarvan er 27 werden geselecteerd. Zaterdag 28 april 2018 worden alle meetpunten opgehangen. In Aalst zullen in totaal 278 meetpunten in het straatbeeld verschijnen.

De meetbuisjes worden geanalyseerd in het labo. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gaan aan de slag met de volledige dataset en graven naar trends en inzichten. Eind september 2018 ontvangen we de resultaten van onze meetpunten en kunnen we ze vergelijken met de 19 973 andere meetpunten in Vlaanderen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *