Stad Aalst lanceert Pestkop bier…

Stad Aalst lanceert een eigen bier: de Pestkop. Dit biertje moet de aandacht vestigen op de belevingsexpo ‘Iedereen Rubens’ die op 27 september opent in de Sint-Martinuskerk. De bezoekers zullen dan helemaal tot op de zolder van de kerk kunnen klimmen om daar het verhaal te beleven van het Rubensschilderij dat in de kerk hangt. De naam ‘Pestkop’ verwijst naar het Rubensschilderij, dat de lange naam ‘De Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’ draagt. Sint-Rochus was de patroonheilige van zowel de pestlijders als de hophandelaren. Het schilderij werd door het gilde van de hophandelaren bij Rubens besteld. Vanaf 1516 stond het Aalsterse Sint-Rochusgilde in voor de kwaliteitscontrole van de hop uit onze streek. Die stond vier eeuwen lang bekend als de beste van Europa. De streek rond Aalst leverde meer dan de helft van de totale Europese hopproductie.

“Het belang van bier voor onze stad kan niet overschat worden. Zonder bier zou er zelfs waarschijnlijk geen Sint-Martinuskerk zijn. Om de bouw gedeeltelijk te financieren, werd destijds namelijk een biertaks geheven”, weet schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Met dit biertje gaan we natuurlijk niet de restauratie van de kerk financieren, maar het is wel een goede manier om bij Aalstenaars en toeristen de aandacht te vestigen op het schilderij, de restauratie en onze belevingsexpo. Door corona hebben we de expo al eens moeten uitstellen, maar we hopen dat we op 27 september nu toch kunnen starten.”

Sint-Rochus was ook de beschermheilige van de pestlijders. De pest en andere besmettelijke ziekten beheersten het dagelijkse leven in Europa in de periode van het schilderij, nog veel meer dan corona vandaag. Men geloofde dat de ziekten door water konden worden doorgegeven en dat men dus maar beter bier kon drinken.

Het bier is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem. Het wordt geschonken in meer dan 30 Aalsterse horecazaken. Een overzicht van de deelnemende cafés kan je vinden via www.iedereenrubens.be.

Geniet je graag thuis van een Pestkopke? Via drankenhandelaren Piqueur en Vandenameele koop je zelf je voorraad aan. Koop of bestel dus gerust een Pestkop, maar drink verantwoord. In het toeristisch infokantoor van Visit Aalst en in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum kan je een exclusief bierpakket kopen, met twee flesjes pestkop en een bierglas. De flesjes in de pakketten zijn voorzien van exclusieve bieretiketten die enkel daar verkrijgbaar zijn. Een pakket kost 9 euro.

Geïnteresseerde horeca-uitbaters die graag meestappen in de verkoop van de Pestkop, kunnen contact opnemen via museum@aalst.be of 0477 97 21 52.

(Foto: JPS)

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *