Sp.a – Groen bevraagt bevolking over corona-relanceplan…

Om ervoor te zorgen dat de impact van de coronacrisis zo beperkt mogelijk blijft, heeft sp.a – Groen Erpe-Mere voorgesteld dat het gemeentebestuur een noodfonds van 250.000 euro zou vrijmaken. Volgens sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys gebeurt dit het beste op basis waarvan we samen met handelaars, verenigingen en bevolking een ambitieus plan kunnen opstellen, om zo snel mogelijk uit de coronaput te geraken. De partij was teleurgesteld dat het gemeentebestuur hun voorstel verwierp, omdat de belastingen laag zijn in Erpe-Mere. “Volgens ons vraagt deze uitzonderlijke crisis, uitzonderlijke maatregelen. Toch kondigde het gemeentebestuur een week later aan dat ze 5 euro gaat bijleggen bij elke kadobon van 20 euro om de lokale handelaars te steunen. Die bijkomende ondersteuning is prima, maar niet elke lokale ondernemer is bij dat systeem van kadobons aangesloten,” vervolgt Vanrobaeys. Onze crèches en onthaalouders bijvoorbeeld hebben de hele tijd in moeilijke omstandigheden doorgewerkt, met een enorm inkomensverlies omdat er maar weinig kindjes naar de opvang kwamen. Omdat zij verplicht open bleven, ontvangen zij geen hinderpremie. Bovendien moeten ze ook investeren in mondmaskers, vloerstickers, plexischermen, alcoholgel om de veiligheid in hun crèche te kunnen garanderen. De gemeente zou hen ook kunnen ondersteunen door veiligheidsmateriaal aan te bieden of een premie om die extra kosten te dekken. En hetzelfde geldt voor de horeca, die nog geen enkel perspectief heeft, maar waarschijnlijk onder strikte veiligheidsmaatregelen zal mogen heropenen.

“Ook stellen we ons vragen hoe gezinnen deze coronacrisis doorkomen,” voegt Groen-raadslid Patrick De Swaef hieraan toe. Kennen zij voldoende het hulpverleningsaanbod, en kan iedereen zijn huur betalen. In Erpe-Mere kwamen er tijdens de coronacrisis slechts 3 bijkomende hulpvragen binnen bij het OCMW. Ondertussen verdeelt Welzijnsschakel Ommekeer aan 120 gezinnen voedselbonnen op pure liefdadigheid. Sommige gezinnen hebben geen reserves en nu het inkomen mindert, terwijl de prijzen stijgen, kunnen zij in de problemen geraken. Bovendien zijn er in Erpe-Mere nog steeds jongeren die thuis geen laptop of internetverbinding hebben om de lessen te volgen.

Erpe-Mere mist dan ook een globaal en ambitieus plan van aanpak om lokaal uit de coronaput te geraken. “Daarbij mogen we ons bloeiend verenigingsleven niet vergeten. Het zou zonde zijn dat al die vrijwilligers die onze gemeente verbinden, zouden opgeven omdat hun vereniging het niet meer financieel aankan,” zegt De Swaef. Bovendien weten mensen die elke dag hun uiterste best doen om deze crisis te overleven, best wat hun hoogste noden zijn.

Omdat we de middelen goed willen inzetten en slim willen investeren, vraagt sp.a-Groen Erpe-Mere via een enquête http://spagroenerpemere.be/2020/05/19/sp-a-groen-bevraagt-bevolking-over-lokaal-corona-relanceplan-voor-erpe-mere/ wat onze handelaars, verenigingen en gezinnen zelf willen. De resultaten van de enquête nemen we mee naar de volgende gemeenteraad.

“We zien de enquête als een opportuniteit voor het schepencollege om onze ondernemers, gezinnen en verenigingen beter te kunnen ondersteunen,” zegt Vanrobaeys. We hopen dan ook dat de meerderheid die kans ten volle grijpt om een goed en breed gedragen lokaal relanceplan op te maken. Want als mensen zichzelf in deze crisis kunnen overstijgen, dan moet de politiek dat ook kunnen, door samen te werken voor de inwoners.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *