PVDA wil geen diftar-systeem voor huisvuilophaling…

De linkse partij PVDA is niet te spreken over de plannen om in Geraardsbergen de gele huisvuilzak af te schaffen en de inwoners per kilo afval te doen betalen. “Op alle plaatsen waar het systeem (diftar) is ingevoerd, steeg de kostprijs voor de bevolking. Dit is niets meer dan een extra belasting die opnieuw de gewone mens het hardst treft”, reageert Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen. In de pers mocht schepen Duwyn (Open Vld) de gebruikelijke goednieuwsshow opvoeren. Het zou goed zijn voor het klimaat, en ‘wie correct sorteert, betaalt minder’, klinkt het. “Niets is minder waar”, aldus Dobbelaere. “Overal waar diftar wordt ingevoerd, stijgt de prijs. In Sint-Niklaas werd berekend dat zelfs een gezin dat 40% minder afval had, 25 euro per jaar méér betaalt.”

De PVDA vreest dat veel mensen het financieel nog moeilijker zullen krijgen. “Voor veel gezinnen betekent de huisvuilophaling nu al een te grote kost. Een logisch gevolg van het diftarsysteem zal dan ook zijn dat zwerfvuil en sluikstorten nog zullen toenemen”, voorspelt Nick Dobbelaere. “In een stad die kreunt onder de armoede van een groot deel van zijn bevolking, is dit wel een héél sociaal onrechtvaardige maatregel.”

“Dit is ook niet de goeie manier om de afvalberg in te perken”, zegt Nick Dobbelaere. “Pak het probleem aan bij de wortel: de verpakkingsindustrie en de distributiesector. Zij zorgen ervoor dat de consument al te vaak met ongewenst afval opgezadeld zit. De gewone mens in zijn portemonnee pakken, lost dat probleem niet op. Dit is niet alleen een extra belasting voor de burger, het lijkt ook uit te draaien op een platte besparingsoperatie. Er is al sprake van minder ophaalrondes te organiseren. Dat betekent dat mensen op een appartement nog langer met hun afval in huis zullen moeten blijven staan.”

De PVDA verzet zich tegen de invoering van het diftarsysteem en voert daarom vanavond actie voor aanvang van de gemeenteraad om 19.30 uur op de Markt van Geraardsbergen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *