Ninove eert dokter Hemerijckx op zondag 13 oktober…

Op 15 oktober 1969 overleed in een Leuvens ziekenhuis de Ninoofse ‘melaatsendokter’ Frans Hemerijckx. Zondag 13 oktober, 50 jaar na zijn overlijden, brengt zijn geboortestad hulde aan een van de meest tot de verbeelding sprekende Ninovieters van de vorige eeuw. Na een herdenkingsviering in de parochiekerk van Ninove volgt een plechtigheid aan het monument ter ere van de dokter op het plein dat naar hem is genoemd. Het Dr. Hemerijckxcomité, dat al sinds de jaren zestig het leven en het werk van de dokter in deze stad in ere houdt, en het stadsbestuur, betuigen er hun erkentelijkheid jegens Frans Hemerijckx. Hilde Eynikel, auteur van de biografie ‘Spreekuur onder een boom’ over de dokter, is gastspreker. Het gedicht ‘De tranen van lepra’, dat stadsdichter Willie Verhegghe in 2006 schreef, wordt gevisualiseerd aan het monument. De viering eindigt met een receptie in de Hemerijckxkamer in het stadhuis.

Frans Hemerijckx (19 augustus 1902, Ninove – 15 oktober 1969, Leuven) specialiseerde zich als jonge dokter in tropische geneeskunde en trok naar het toenmalige Belgisch Kongo. Hij bouwde er vanuit Tshumba in de provincie Kasaï een systeem van ambulante verpleging van melaatsen uit. Daardoor konden de zieken in hun eigen dorp blijven wonen. Daarnaast werkte hij ook in de traditionele melaatsenoorden en stichtte hij in Dikungu een nieuwe leprozengemeenschap. In 1954 zette hij op vraag van koning Leopold III in Polambakkam in het zuiden van India een ‘Belgian Leprosy Centre’ op. Hemerijckx bleef er tot 1965 de werkzaamheden coördineren. Hij verzamelde wetenschappelijke gegevens over de ziekte en vervaardigde eigenhandig prothesen voor de melaatsen. De laatste jaren van zijn leven werkte Frans Hemerijckx voor de pas opgerichte Damiaanactie. Hij hield talloze voordrachten over lepra en stond voortdurend in de bres voor hulp aan de zieken. Frans Hemerijckx is ereburger van Ninove. Hij wordt wereldwijd erkend om zijn grote en vernieuwende kennis inzake de behandeling van lepra.

Praktisch: Zondag 13 oktober om 10.30 uur, is er de herdenkingsviering in de OLV-parochiekerk van Ninove (Kerkplein). Om 11.45 uur is er de herdenkingsplechtigheid aan monument Dr. Hemerijckx (Dr. Hemerijckxplein). Iedereen welkom.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *