Provinciale steun voor ‘Van wei naar wij’ Geraardsbergen…

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft in totaal 98 750 euro subsidies aan vier innovatieve landbouwprojecten waaronder één ervan in onze regio. Het thema ‘lokaal kopen en genieten’ wordt verlengd voor subsidies 2022. Sinds 1 mei 2020 ondersteunt de Provincie vzw’s, verenigingen en lokale besturen die een vernieuwend idee hebben dat de land- en tuinbouw kan versterken of optimaliseren. De Provincie riep daarvoor een subsidiereglement in het leven. De Provincie kent in 2021 in totaal 98 750 euro subsidies toe aan vier innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. “De projecten stimuleren lokaal en sociaal geïnspireerd ondernemerschap met lokaal voedsel en kringloopdenken als uitgangspunt,” zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland.

Eén van de vier goedgekeurde projecten bevindt zich in Geraardsbergen, het gaat hier over ‘Van wei naar wij’, dat tot stand kwam mede dankzij de steun van de stad Geraardsbergen. De mattentaart is een bekend streekproduct en de Geraardsbergse mattentaart heeft sinds 2007 een Europees erkende geografisch beschermde status. Bij de productie van de matten komt melkwei vrij als nevenproduct. Lokaal Bestuur Geraardsbergen wil met het innovatief en circulair project ‘Van wei naar wij’ van het restproduct ‘wei’ een nieuw hoogwaardig streekproduct maken voor Geraardsbergen. Het project richt zich op een nog onontgonnen grondstof en is een laboratorium voor de ontwikkeling van nieuwe, marktklare producten. Het project stimuleert lokaal en sociaal geïnspireerd ondernemerschap met kringloopdenken en lokale voeding als uitgangspunt.

Ook in 2022 is het thema ‘Lokaal kopen en genieten’. Door de groeiende interesse in lokaal voedsel en de provinciale ambities om duurzame lokale voedselsystemen en -strategieën te stimuleren, verlengt de Provincie in 2022 het thema ‘Lokaal kopen en genieten’ voor het subsidiereglement Innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. Naast verenigingen of vzw’s kunnen ook lokale besturen een beroep doen op deze subsidie.

Subsidieaanvragen moeten minstens een maand voor aanvang van het project worden ingediend. De projectsubsidie bedraagt minimum 2 500 en maximaal 25 000 euro. De maximale looptijd van een project is 18 maanden. De voorwaarden, de procedure en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.oost-vlaanderen.be/subsidie-innovatieve-projecten.

(Foto: Oost-Vlaanderen)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *