Op Muzomer zijn huisdieren meer dan welkom…

Op 22 augustus, is ’t Gasthuys – Stedelijk Museum in Aalst voor de tweede en laatste keer dit seizoen het decor van gezinsfestival Muzomer. Net als de voorgaande editie in juli draait het festival ook deze keer rond het Rubensschilderij in de Sint-Martinuskerk, meer bepaald rond één figuur uit het iconische werk: de hond. Voor de gelegenheid programmeert Muzomer niet alleen kind-, maar ook diervriendelijke acts. Voor wie het Rubensschilderij niet kent, even een korte samenvatting: het grootste paneel verbeeldt de aanstelling van Rochus tot patroonheilige van de pestlijders. Op het schilderij staat zijn trouwe windhond naast hem. Ook op de kleinere panelen onderaan het altaar komt de hond terug. “Door het verzorgen van zieken liep Rochus zelf de pest op. Volgens de legende trok hij zich ziek terug in een bos, waar een speelse jachthond hem elke dag brood bracht. Zo kwam hij er langzaam maar zeker weer bovenop”, vertelt schepen Karim Van Overmeire (N-VA).

Festival over én voor de hond. “Voor het project ‘Vlaamse meesters in situ’ is het de hond die de thematiek van het schilderij aan kinderen uitlegt”, pikt Jasmine Verbeke, educatief medewerker bij het museum, in. “We merkten dat dit hen enorm aansprak. Het was dus niet meer dan logisch om de hond ook een belangrijke rol te geven tijdens ons gezinsfestival.” Van daar was het een kleine stap naar een festival dat ook de honden zelf verwelkomt. Er wordt voor hen een snuffelzone gecreëerd waar ze naar schatten kunnen zoeken, er zijn goodiebags voor de honden, je kan een kunstig familieportret met je viervoeter laten maken, er is een alternatieve versie van de traditionele hondenwijding én een messageparty voor honden.  “Jawel, we brengen de messageparty terug van weggeweest”, lacht Jasmine. “Samen met Suzanna en Tom van Pet Dating richten we een gezellig hoekje in, waar we polaroidfoto’s maken van alle aanwezige hondjes. Daar kan je een plaatje aanvragen voor hond of baasje. Wie weet kunnen we volgend jaar wel het eerst Muzomer (honden)huwelijk aankondigen.”

Niet enkel honden welkom. “Wie denkt dat enkel honden welkom zijn, heeft het echter mis”, lacht schepen Van Overmeire. “Ook voor wie op twee benen loopt, hebben we een volwaardig programma uitgewerkt. Anders riskeren we nog dat er geen hond komt opdagen.” Er kan die avond onder andere mee geschilderd worden aan Rubens Rondom – een kunstwerk van maar liefst 621m², er is een kinderkrijtwedstrijd en je kan zelf een kerkstoel pimpen. Alles bij elkaar dus meer dan genoeg om er opnieuw een geslaagde editie van te maken.

 

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *