Odisee en O.L.V. roepen ‘Clinical datamanager’ in het leven…

Hogeschool Odisee en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst lanceren samen, in cocreatie, een nieuw opleidingsprofiel: Clinical datamanager. “Daarmee leiden we studenten op tot professionals voor de elektronische verwerking van medische data”, zegt coördinator Sabien Van Rampelberg. “Want daar is een grote vraag naar in de medische sector.” De tijd dat je patiëntendossier bij de huisarts of in het ziekenhuis een stoffige map vol paperassen was, is al lang voorbij. Vandaag worden medische gegevens elektronisch bijgehouden, en dat zijn er heel wat. Om al die data zo goed mogelijk te verwerken, roepen Odisee en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst het gloednieuwe opleidingstraject Clinical datamanager in het leven. Dat traject maakt deel uit van de bacheloropleiding Office management, afstudeerrichting Health care management, op Odisee Campus Aalst.

“Met dit nieuwe opleidingsprofiel, dat een echt voorbeeld is van co-creatie tussen Odisee en het werkveld, komen we tegemoet aan de grote vraag van de zorgsector naar dit soort professionals”, aldus Sabien Van Rampelberg. “Een clinical datamanager verwerkt de vele data die verzameld worden in elektronische patiëntendossiers, eHealth-apps, telemetrie, registraties en klinisch gecodeerde gegevens. Op die manier ondersteunt de clinical datamanger het beleid en de kwaliteit van de zorg. Er liggen in de regio Aalst heel wat boeiende jobs open voor dit profiel.”

En er is een grote schaarste aan professionals in de zorgsector, zegt Sabien Van Rampelberg. “Ziekenhuizen en andere zorginstellingen smeken om verpleegkundigen. Daarom moeten zorgverleners bij hun werk maximaal ondersteund worden, door hen onder andere te ontlasten van een aantal administratieve taken. En dat is precies wat clinical datamanagers doen. “Tegelijk wordt de zorg alsmaar technologischer en innovatiever. “Data en de analyse ervan spelen steeds meer een belangrijke rol. Een zorginstelling is pas wendbaar en efficiënt als data tijdig, correct en goed interpreteerbaar aangeleverd worden. Ook daarom zijn clinical datamanagers een grote troef voor een zorginstelling.” De afstudeerrichting Health care management leidt studenten op tot professionele bachelors die jobs invullen als medisch administratief bediende (MMA), clinical trial assistant en clinical datamanager. “Die invalshoek, waarmee we meertaligheid, gezondheidszorg, informatica en innovatie bundelen, is uniek in Europa”, besluit Sabien Van Rampelberg.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *