OCMW wordt Sociaal Huis in Denderleeuw…

Samen met bewoners, collega’s en partners klinkt het OCMW op zijn nieuwe naam: het Sociaal Huis. En dat huis is meer dan enkel een sociale dienst. Deze nieuwe naam moet mensen een toegankelijk gevoel geven en geeft het engagement weer waarmee de medewerkers elke dag klaarstaan voor de inwoners. Een huis voor iedereen. “We spreken vanaf nu niet langer van ‘het OCMW’, maar wel van het Sociaal Huis. We hopen dat deze benaming een positieve connotatie kent en dat iedereen zich welkom mag voelen in ons ‘huis’. In het Sociaal Huis huizen alle welzijnsdiensten van Lokaal Bestuur Denderleeuw en dat aanbod is toch wel ruim! De Sociale Dienst, het zorgloket, de dienst Samenleven en de medewerkers van de ontmoetingscentra staan elke dag klaar voor het welzijn van alle Denderleeuwenaren. Dat breed pakket aan zorg- en hulpverlening brengen we dichter bij de inwoners vanuit het Sociaal Huis en ook vanuit de Palaver en zelfs via het Huis van het Kind. Deze naamsverandering is dan ook de ideale gelegenheid om eens te klinken op al het mooie werk dat de medewerkers en partners neerzetten voor onze inwoners”, zegt schepen van Sociale Zaken Sofie Renders.

“Eén van de pijlers uit het meerjarenplan is ‘Iedereen Mee’. Dat wil zeggen dat iedereen op onze steun kan rekenen en we daarom een zorgaanbod voorzien dat niemand in de kou laat staan. Daarom grijpen we deze naamsverandering als kans om onze inwoners te wijzen op het welzijnsaanbod in Denderleeuw. Op de website bijvoorbeeld kan je via www.denderleeuw.be/sociaalhuis terecht met al je welzijnsvragen. Denk maar aan vragen over werk, geld, wonen… Maar ook wie vragen heeft over opvoeden, gezondheid of vrijwilligerswerk kan er terecht. Via de website vind je zeker een eerste antwoord op jouw vragen. En wie het even niet meer weet kan steeds terecht in het Sociaal Huis zelf. Het is er een open huis voor al je zorg- en hulpvragen want elke voormiddag en op donderdagavond kan je er zonder afspraak terecht “, zegt schepen van Integratie Andy Depetter.

“Niet iedereen is op de hoogte van het brede aanbod die het Sociaal Huis hen biedt. Zo kan je er terecht voor gratis juridisch advies bij eenvoudige juridische problemen. We bieden sinds kort ook eerstelijnspsychologie aan voor jongeren tussen 12 en 25 jaar aan een verlaagd tarief, maar er is ook psychologisch hulp voor volwassenen. Via de bewegen op verwijzing-coach kunnen mensen meer beweging brengen in hun sedentaire levensstijl. Vanaf september is ook Samenspel opnieuw opgestart, een wekelijks ontmoetingsmoment voor jonge gezinnen in ontmoetingshuis De Palaver. Er is ook een meldpunt voor discriminatie en racisme, een vrijwilligersloket, de werking van het Digipunt, de nieuwe Fietsbieb vanaf september… Kortom, er is een ruim aanbod waar ruimte voorzien is voor iedereen in onze diverse gemeente”, vertelt schepen Renders.

“In het verlengde van het Sociaal Huis, bestaat ook onze ontmoetingsruimte De Palaver in wijk Hemelrijk. De medewerkers van het Sociaal Huis zijn daar aanwezig, maar ook medewerkers van Huis van het Kind. Daar kan je terecht voor het Rap op stap-kantoor, het ontmoetingscafé op dinsdag- en donderdagnamiddag, de zitdagen van het CAW, Fons (kinderbijslag) en Dewaco. Tijdens ‘Mama’s aan de praat’ ontmoeten jonge moeders elkaar en staan ze elkaar bij. Maar je kan er ook terecht in het Digipunt. Bijna te veel om op te noemen, dus voor wie interesse heeft zou ik zeggen: kom gewoon eens langs”, sluit schepen Renders af.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *