Ninove viert Dag van de Stilte met muzikale evocatie ‘Perc’…

De Abdijkerk van Ninove Persregio DenderZondag 30 oktober 2016, als in heel Europa de wintertijd ingaat, is al enkele jaren de ‘Dag van de Stilte’. Ninove, pionier van het stiltegebied in Vlaanderen, doet mee aan de ‘dag’. Johan Derycke brengt de muzikale evocatie ‘Perc’ met als vertrekpunt de sokkel met het beeld ‘Het scriptorium‘ in de schaduw van de abdijkerk. Op zondag 30 oktober gaat in heel Europa de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd, even is er wat minder nood om ‘op tijd’ te zijn of om een deadline te halen. Voor Waerbeke vzw, de sociaal-culturele beweging rond de beleving van stilte, rust en ruimte in Vlaanderen en Brussel, is 30 oktober de jaarlijkse Dag van de Stilte. Onze uitvalsbasis is ‘De Sokkel’, het kunstproject dat momenteel resideert in de schaduw van de abdijkerk. Op de sokkel staat het beeld ‘Het scriptorium‘ van kunstenaar Mark Cloet. Het beeld nodigt uit tot contemplatie en bezinning, en legt ook een link met het abdijleven van lang geleden.

Verzamelen om 16.45 uur rondom de sokkel. Vandaar sleept muzikant Johan Derycke ons mee op een uniek muzikaal avontuur. Zijn compositie ‘Perc’ laat ons in alle hoeken van de abdijkerk belanden. Johan Derycke creëert met verschillende instrumenten (klarinet, accordeon, marimba, percussie en klankband), opgesteld op verschillende plekken in de kerk, een sacrale sfeer. Ook het kerkorgel van JB de Forceville wordt in de uitvoering betrokken. Johan Derycke is van vele markten thuis. Hij speelde onder meer met het orkest van de Vlaamse Opera, Anima Eterna en Spectra-ensemble. Hij componeerde muziek voor theaterproducties van Malpertuis, Ceremonia, Victoria en Les Ballets C de la B en begeleidt stille films van Charlie Chaplin en Buster Keaton. Na het bijzondere concert is iedereen welkom in het oud stadhuis voor een avant-première van de tentoonstelling ‘Dichter bij een eeuw geleden’ met schilderijen van Gerolf Van de Perre (van 1 november tot en met 4 december).

De ‘Dag van de Stilte’ gaat door op zondag 30 oktober om 17.00 uur, ter hoogte van de Abdijkerk (Kerkplein Ninove). Er is muzikale reflectie ‘Perc’ door Johan Derycke bij ‘Het Scriptorium’ van Mark Cloet. Afspraak aan ‘De Sokkel’ aan de kerktoren om 16.45 uur. Gratis! Meer info? Dienst cultuur, 054 31 32 86, cultuur@ninove.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *