Driejaarlijkse Dirk Martensprijs voor Literatuur 2016…

renaat-ramon-aalst-schrijver-persregio-denderDe vernieuwde Dirk Martensprijs wordt voortaan afwisselend toegekend aan personen of organisaties die op een vernieuwende manier zoeken naar de plaats van respectievelijk literatuur, muziek en beeldende kunsten in onze samenleving. Op die manier hoopt het Dirk Martenscomité van Aalst zoveel mogelijk recht te doen aan wat Dirk Martens indertijd voor ogen stond. De Driejaarlijkse Dirk Martensprijs Literatuur 2016, die slaat op de literaire productie en activiteiten 2013-2015, gaat naar de dichters Renaat Ramon en Lies van Gasse.

Renaat Ramon, rechts bovenaan op de foto te zien, die zopas tachtig is geworden, werkt niet enkel al decennialang aan een eigenzinnig literair oeuvre (met concreet-visuele gedichten en andere poëzie – o.m. in 2013 Apodicta. 26 Empirical Poems, (Postfluxpost, Weerde), hij is ook internationaal bekend als constructivistisch beeldhouwer met werk waarin letters en woorden een centrale rol spelen. De jury wil evenwel vooral haar waardering uitspreken voor de monumentale studie Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen (Poëziecentrum, Gent, 2014), waarin Ramon een bijzonder rijk gedocumenteerde en prachtig uitgegeven geschiedenis schetst van de concrete en visuele literatuur in de Nederlanden, met oog voor de diversiteit en de internationale oriëntering daarvan.

Lies van Gasse behoort tot de jongere generatie van beloftevolle auteurs. Zij is een van de motors achter de zogenaamde ‘graphic poetry’, waarover ze zopas een themanummer voor DW B samenstelde. In haar werk beoefent ze allerlei wegen, steeds op zoek naar nieuwe vormen. Naast haar voortreffelijke poëzie, die ook al her en der gelauwerd werd, werkt ze met andere dichters samen als dichter én beeldend kunstenaar. Met Annemarie Estor schreef ze jarenlang aan een project, Hauser, dat onder meer resulteerde in Het boek Hauser (Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2013) en een tentoonstelling in het Letterenhuis. In 2014 verscheen Een stem van paardenhaar (co-auteur is Bas Kwakman, Azul Press, Maastricht) en in 2015 Zand op een zeebed (Wereldbibliotheek, Amsterdam).

In feite ziet de jury in Renaat Ramon een soort van voorvader op wiens schouders Lies van Gasse reikt naar het nieuwe. De Dirk Martensprijs bedraagt drieduizend euro. Hij wordt uitgereikt op 4 december om 11.00 uur in CC De Werf te Aalst. De jury bestaat uit Patrick Lateur (voorzitter), Dirk de Geest, Luc Devoldere, Leen van Dijck, Frans-Jos Verdoodt.

(Foto: Lieve Terrie)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *