Ninoofs dialect gaat op zoek naar oude straatnamen…

D’Aurekasj, ’t Keupken, Koeëleud, de Viggemert, de Los, de Peperstroeët, de Linjekes, ‘n Os en den Berdam… De Werkgroep Ninoofs Dialect bleef, na de uitgave van ’t ‘Ninoofs Dialectwoordenboek’ in 2018 en de mooi geslaagde voorstelling, niet bij de pakken zitten. De gemaakte winst zou besteed worden aan een mooi en liefst liefdadig doel. Maar even rondkijken in het Ninoofse centrum naar de bonte mengeling van verschillende, al dan niet aftandse of lang gedateerde of van vergane propaganda voorziene straatnaamborden her en der bracht de Werkgroep spoedig op andere gedachten. Daarom werd aan het Ninoofse Stadsbestuur aangeboden, met de winst op de Dialectwoordenboeken, een nieuw project te sponsoren: de aanmaak van een hele reeks Dialectstraatnaamborden, aan te brengen aan het begin en/of einde van een aantal Ninoofse straten, die van oudsher een dialectnaam meekregen door de bewoners van tientallen jaren geleden, en de dag van vandaag nog vaak gebruikt door de ‘échte Ninovieters’.

Op deze manier breit de Werkgroep een waardig en aansluitend vervolg aan een eerder mooi geslaagd project. Een voorstel-ontwerp voor de borden werd aan de stadsdienst Cultuur overgemaakt en wordt momenteel verder uitgewerkt, samen met de Dienst Cultuur en de bevoegde Schepen. Bedoeling is dat onder de officiële naam van de straat ook de vroegere of huidige dialectnaam van de straat of locatie vermeld wordt op een opvallend maar fraai herkenbaar straatbord. En ook een korte tekst en/of foto van vroeger kan er bij. En meteen vroegen we het Stadsbestuur ook om werk te maken van de vernieuwing van de àndere straatnaamborden, dus met niet-dialectnamen, want deze zijn vrij vaak onleesbaar, vergeeld of verouderd en na vele jaren toch ook wel aan vervanging toe. Maar dat is een ander paar mouwen.

“Natuurlijk beschikken we over vrij veel documentatie, oude straatnamen uit ons dialectwoordenboek en ook aardig wat foto’s van vroeger van Ninoofse locaties, pleintjes en straten maar die dingen heb je nooit in overvloed,” zegt Danny Schoon. Wie dus nog oude foto’s van vroegere straatbeelden heeft mag ze gerust publiceren of bezorgen of met ons contact opnemen. En als je sommige oude dialectnamen of historische benamingen van onze Ninoofse straten, pleinen of buurten nog weet, laat je hier maar eens goed gaan… En ze mogen gerust in het ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ geschreven zijn…

(Foto: Ninove)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *