Nieuw schooljaar, nieuw schoolgebouw…

Ninove groeit, en dat merken de scholen ook. Leerlingenaantallen stijgen, en de scholen zijn daar niet altijd voor uitgerust. De stad investeert dan ook in haar schoolgebouwen. Denderwindeke is daar een mooi voorbeeld van. Veel hout, veel wit en dus heel strak en eigentijds vormgegeven. 700 vierkante meter nieuwbouw, goed voor een grote polyvalente ruimte en vier kleuterklassen. Dat is het nieuwe gebouw van de stedelijke basisschool Windekind. Wat meteen opvalt, zijn de grote raampartijen. Wat bij mooi weer nog sterker in het oog springt, is de domotica, die ervoor zorgt dat de ramen verduisterd worden en de verlichting binnenin aanspringt. “Onze nieuwe lokalen zijn inderdaad heel goed uitgerust”, zegt schooldirecteur Jeroen Cooman. “We hebben er, samen met de stad en de architecten, naar gestreefd om een mooie, praktische, toegankelijke, maar vooral ook duurzame school te bouwen. Daarom gebruiken we bijvoorbeeld veel hout en kozen we voor sterk isolerend glas, dat veel licht binnenlaat, maar de warmte grotendeels buitenhoudt, zeker in combinatie met de raamverduistering. En natuurlijk hebben we ook zonnepanelen en warmtepompen om het gebouw op te warmen. Het zijn allemaal kleine maatregelen die samen een groot verschil maken.”

En een verschil is het, de nieuwbouw, zeker in vergelijking met de klascontainers die jarenlang de speelplaats van de school (ont)sierden. “Ons leerlingenaantal is de voorbije decennia sterk gestegen. We zitten intussen aan 480 leerlingen. Een tachtigtal van hen kunnen we onderbrengen in de nieuwe lokalen. En dat was wel nodig. De containerklassen hebben ons heel goed geholpen, maar het werd tijd voor een permanente oplossing, en die is er nu.”

Knappe architectuur, duurzame, ecologische materialen … hoe zit dat qua budget? “Het gebouw kost ongeveer 2 miljoen euro, inclusief btw en meubilair. Dat is heel wat, maar 50% van de rekening wordt betaald door de Vlaamse overheid”, beklemtoont de directeur. “Dat houdt het financieel draagbaar voor de stad. En ook dit schooljaar investeert de stad verder in de school. Zo worden de meer dan tachtig ramen van het hoofdgebouw vernieuwd. Ook hiervoor kan de stad rekenen op een tegemoetkoming van de overheid, en wel dankzij jullie stem. Ninovieters gaven vorig jaar via ‘stroomversnellers’ aan dat de basisschool een renovatiesubsidie mocht ontvangen.”

Bekijk enkele foto’s van het schoolgebouw op www.ninove.be/kleuterschool-windekind.

Windekind is zeker niet de enige stedelijke school die de voorbije jaren een forse groei kende. Ook De Lettertuin in de Seringenstraat (Ninove) werd heel wat groter. Ook daar zullen de containerklassen binnen een aantal jaren vervangen worden door een nieuwbouw. Twee jaar terug kreeg De Oogappel in Appelterre-Eichem al een nieuwe vleugel. Een overzicht van de Ninoofse scholen (alle onderwijsnetten) vind je op www.ninove.be/onderwijs.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *