Begrijpend lezen wordt serieus genomen anno 2019…

Verschillende onderzoeken slaan alarm over begrijpend lezen in Vlaanderen. De scholen van Scholengroep 20 Zuid-Oost-Vlaanderen nemen deze alarmsignalen ter harte en springen op de kar van het LIST-project. LIST staat voor “leesinterventieplan voor scholen met een totaalbenadering” ofwel Lezen IS Top. Scholen die met LIST werken (tot nu toe vooral Nederlandse scholen) behalen spectaculaire resultaten. “Het is een methode die wetenschappelijk onderbouwd is en die we in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de pedagogische begeleidingsdiensten vorm geven in al onze basisscholen en de b-stroom van het secundair onderwijs”, legt coördinerend directeur Sabine Eeman uit.

“Een belangrijk onderdeel van het project is dat scholen zelf een schoolbibliotheek hebben met een uitgebreid aanbod leesboeken die up to date zijn. Dit vraagt een grote investering: 3000 euro per school per schooljaar. De scholengroep vroeg hiervoor een subsidie aan bij de Provincie Oost-Vlaanderen die werd goedgekeurd voor een bedrag van 15000 euro. Donaties van recente leesboeken zijn altijd welkom en uiteraard wordt er ook nauw samengewerkt met de bib.”

“Dit project heeft een serieus kostenplaatje, maar we zijn ervan overtuigd dat het een broodnodige investering is om onze kinderen terug leesplezier bij te brengen. Het is duidelijk dat dit een enorme impact heeft op hun ontwikkeling en schoolloopbaan” benadrukt coördinerend directeur Sabine Eeman.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *