Meer mogelijkheden met conformiteitsattest ‘woonkwaliteit’…

Vlaams parlementslid en Aalsters schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) stelt vast dat er meer mogelijkheden zijn om de woonkwaliteit op te krikken dankzij het lokaal conformiteitsattest. Woonkwaliteit is in het laagste segment van de private huurmarkt vaak een aandachtspunt. Eén van de belangrijkste instrumenten om die kwaliteit te garanderen is het conformiteits-attest. Dit attest is niet decretaal verplicht, maar lokale besturen kunnen dit attest verplichten aan verhuurders. Om de lokale handhaving ervan te versterken dienden de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD een voorstel van decreet in.

Bij goedkeuring van het voorstel zullen gemeentebesturen jaarlijks een GAS-boete kunnen geven wanneer een onwillige verhuurder in gebreke blijft. Sarah Smeyers (N-VA), Vlaams Parlementslid en hoofdindiener van het decreet: “Vandaag kan een GAS-sanctie slechts éénmaal worden toegekend. Door dit jaarlijks mogelijk te maken, versterken we de handhaving in die gemeenten waar het conformiteitsattest al verplicht werd.”

Wie een woning, een kamer of studentenkamer verhuurt, kan bij de gemeente een conformiteitsattest aanvragen. Zo’n attest toont aan dat de huurwoning niet ongeschikt of onbewoonbaar is en aan alle kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet. Daarmee is het attest één van de belangrijkste instrumenten om de kwaliteit van de private huurmarkt te garanderen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld. Het attest is geen verhuurvergunning en is dus niet noodzakelijk verplicht bij het verhuren van een woning. Intussen hebben wel al 49 gemeenten (van de 300) dit attest verplicht gemaakt. Dit is ook het geval in Haaltert.

“Woonkwaliteit is vooral in het laagste segment van de private huurmarkt een aandachtspunt. Daar stellen zich namelijk de meeste en grootste problemen op vlak van veiligheid en woonkwaliteit. We zien er ook de meest kwetsbare huurders. Terecht leggen steeds meer steden en gemeenten zo’n attest bij private huur verplicht vast in een gemeentelijke verordening.”, aldus hoofdindiener Sarah Smeyers, Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen van wonen in Aalst, waar het attest verplicht is.

Gemeenten hebben daarbij de mogelijkheid om dit attest te verplichten en om het niet naleven van deze verplichting te sanctioneren met toepassing met een  eenmalige  gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boete) van maximum 350 euro. Verschillende gemeenten ervaren dit als een zwak punt. “Met dit voorstel van decreet verruimen we de handhavingsmogelijkheden van de gemeenten en wordt tegemoetgekomen aan een duidelijke de vraag van de lokale besturen. Door de invoering van een jaarlijks terugkerende aanvraagverplichting kan ook jaarlijks de GAS-boete worden opgelegd aan die verhuurders die volharden in de boosheid.”, aldus de andere indieners, Katja Verheyen en Allessia Claes.

Het voorstel van decreet werd een eerste keer besproken in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement op 1 juli en staat volgende week op de agenda van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *