Luchtkwaliteit in Aalst vertoont aanzienlijke verbetering…

Stad Aalst liet de concentratie van NO2, stikstofdioxide, in de lucht meten in het centrum van de stad. Uit de verrichte metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de concentratie aanzienlijk is gedaald, met een berekende afname van gemiddeld 16 µg/m³ of 44% in vergelijking met 2018. Luchtkwaliteit is een cruciale parameter geworden voor een gezonde woonomgeving die belangrijk is om diverse bewoners naar de stad te trekken. De resultaten uit de metingen leren ons dat er momenteel overal wordt voldaan aan de huidige Europese jaargrenswaarde. Schepen van Klimaat Katrien Beulens (N-VA) benadrukt het belang van deze metingen: “Dankzij deze metingen ontvangen we niet alleen de huidige beoordeling, maar ook een nulmeting voor de toekomst en een duidelijk zicht op de luchtkwaliteit in vergelijking met andere steden. Met betrekking tot de huidige concentratie van NO2-concentratie voldoet Aalst bovendien aan de opgelegde Europese grenswaarde.”

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij: “Net als in de rest van Vlaanderen zien we dat ook in Aalst de luchtkwaliteit is verbeterd en dat de Europese jaargrenswaarde voor stikstofdioxide wordt gehaald. Het is wel zo dat in 40% van de onderzochte Aalsterse straten de toekomstige Europese grenswaarde van 20 µg/m³ wel wordt overschreden en dat de grenswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie nergens wordt gehaald.”

Met de uitvoering van het circulatieplan heeft de stad Aalst niet alleen de impact van de gewijzigde mobiliteit gevolgd, maar ook de verandering in de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden. Schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) verklaart welke bijdrage het plan levert aan de verbeterde luchtkwaliteit: “Zonder euforisch te willen klinken kunnen we gerust stellen dat de invoering van het nieuwe circulatieplan (met hoofd- en wijkcirculatie) een bijdrage heeft geleverd tot een verbetering. We geloven dat het gericht sturen van voertuigen naar hun bestemming in de verschillende zones/wijken in de binnenstad of er buiten, een positief effect creëert. Het stadscentrum en de wijken zijn niet alleen bereikbaar gebleven en een stuk veiliger geworden maar bovendien is de leefbaarheid er ook verhoogd. Iets wat door de bewoners bevestigd wordt.”

Gezondheidseffecten van NO2 treden al op  vanaf 5 tot 10 μg/m³ in de lucht. Op korte termijn kan NO2 in de longen ontstekingen veroorzaken, leiden tot kortademigheid en zelfs astma-aanvallen uitlokken. De langetermijneffecten op de gezondheid zijn onderwerp van voortdurend onderzoek.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *