Lokaal bestuur Haaltert huldigt Aloïs De Backer…

Op zaterdag 25 mei brengt lokaal bestuur Haaltert hulde aan Denderhoutemnaar Aloïs De Backer, exact 120 jaar na zijn dood. Aloïs De Backer was één van de spilfiguren in de harde strijd van de daensisten. Aloïs De Backer was medeoprichter van de Christene Volkspartij, beter gekend als de partij van Pastoor Daens. Samen met Adolf Daens was hij één van de hoofdrolspelers in de harde strijd van de daensisten voor rechtvaardigheid, gelijke rechten en het algemeen belang. Vier dagen voor de verkiezingen van 1904 stierf hij. Hij werd postuum verkozen voor het parlement, waar hij werd vervangen door Pieter Daens. Op zaterdag 25 mei 2024 is het exact 120 jaar geleden dat Aloïs De Backer overleed. Die dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd om hem te huldigen.

Priester Daensfonds en Erfgoedcel Denderland werkten drie fietsroutes uit over Daens en het daensisme. Eén route passeert door Haaltert en geeft extra aandacht aan Aloïs De Backer. Wie deze rijke geschiedenis van op de fiets wil ontdekken, kan op 25 mei de fietsroutes gratis verkrijgen in de bibliotheek in Denderhoutem tussen 10.00 en 12.00 uur. Nadien zijn de fietsroutes ook af te halen in de bibliotheek in Haaltert, de sporthal, het gemeentehuis en HOC De Fransman.

Op het einde van de 19de eeuw leefden en werkten arbeiders en boeren in ellendige omstandigheden. Priester Daens streed samen met Aloïs De Backer tegen dit onrecht. Erfgoedcel Denderland maakte een pamflet in de stijl van toen. Met een echte handdrukpers kunnen bezoekers ook hun eigen pamflet maken, waar op ze kunnen schrijven of tekenen tegen welk onrecht zij willen strijden, net als Aloïs De Backer. Dat kan op 25 mei tussen 10.00 en 12.00 uur in de bib van Denderhoutem. Om 12.15 uur kan je de kransneerlegging bijwonen aan het Daensbord op het Trek Mariaplein.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *