LIGO Z.O. Vl. stelt voor ‘Expo DNAalst anders bekeken’…

LIGO Zuid oost-Vlaanderen organiseren vanaf vrijdag aanstaande 17 maart de Expo DNAalst anders bekeken, met verhalen van nieuwe en minder nieuwe Aalstenaars. Wat als… erfgoed kan verbinden? De expo DNAalst in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum vertelt het verhaal van Aalst en haar rijke geschiedenis. De stad staat echter niet stil en evolueert elke dag. Hoe kijken nieuwe én minder nieuwe inwoners van Aalst naar die geschiedenis? Welke verhalen kunnen een boeiende aanvulling zijn op de tentoonstelling? Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed en Inburgering: “Erfgoed is niet enkel iets waarnaar nostalgisch kan gekeken worden. Het is het fundament van onze samenleving. Daarom is het ook belangrijk nieuwkomers met ons erfgoed te laten kennismaken. Op die manier kunnen ze onze maatschappij beter begrijpen en zich dus sneller integreren.”

Tijdelijke expo DNAalst anders bekeken. Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Denderland, legt uit: “Een groep enthousiaste cursisten van LIGO Zuid-Oost-Vlaanderen, centrum voor basiseducatie, ging de afgelopen maanden aan de slag met het Aalsterse erfgoed én met eigen erfgoedverhalen in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. Zowel anderstalige nieuwkomers als geboren en getogen Aalstenaars weven nieuwe draden doorheen het verhaal van Aalst. Met video, foto, teksten en objecten gaat het erfgoed van de stad in dialoog met het erfgoed van haar inwoners. Zo ontstond een nieuwe blik op de bestaande expo.” Het resultaat wordt op 17 maart tijdens een avondopening van het museum getoond in de tijdelijke expo DNAalst anders bekeken. Iedereen is welkom tussen 16.30 en 20.00 uur.

Stefanie Bauwens, lesgever bij LIGO, kon de deelnemers samen met collega Lieselot Van Peteghem begeleiden in het museum: “Na een eerste kennismaking met het museum, zochten onze cursisten naar persoonlijke linken met de stadsgeschiedenis. In het project leerden zij hun eigen verhaal in het Nederlands te vertellen. Die verhalen komen aan bod tijdens de expo.” Lieselot licht al een tipje van de sluier: “ In de kruidentuin vinden we allerlei geneeskrachtige planten die de kloosterzusters vroeger in het gasthuis gebruikten om de zieken te verzorgen. Chantal vertelt in de tuin over de jujube: de vrucht van vrede en van vriendschap. In  de zaal het leven van alledag toont Oumayma hoe je echte Arabische koffie maakt, terwijl Myriam herinneringen ophaalt aan het bijzondere vlaaienrecept van haar grootmoeder. Zo zijn er tal van nieuwe verhalen in de expo DNAalst anders bekeken.”

De Expo DNAalst anders bekeken is een initiatief van LIGO Zuid-Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Denderland en ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. De expo vormt het orgelpunt van een begeleidingstraject dat LIGO samen met Erfgoedcel Denderland doorloopt om erfgoed toegankelijk te maken. Het traject loopt van oktober 2022 tot eind maart 2023 waarbij een groep van een 15-tal cursisten van LIGO wekelijks op woensdagnamiddag aan de slag gaat met het erfgoed van Aalst en met het eigen erfgoed. Meer info vind je via erfgoedceldenderland.be/ligo.

Praktisch: Opening op 17 maart 2023 tussen 16.30 uur en 20.00 uur in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst. Gratis toegang tot expo en receptie. Na de opening is de expo te bezoeken tot en met 16 april 2023.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *