Leerlingen uit basisscholen tussen 10 en 12 jaar bezoeken een site voor de bouw van een windmolen…

Meer dan 500 lagere school kinderen tussen 10 en 12 jaar oud uit Ninove, Haaltert, Denderleeuw en Aalst, bezoeken tijdens een belevingsdag over windenergie een site waarop weldra een nieuwe windmolen zal gebouwd worden. De 12-jarigen maken een virtuele klim in een windturbine, en brengen een bezoek aan een werf in Denderleeuw. Langsheen de N45, op grondgebied van Ninove, Denderleeuw en Aalst, start Aspiravi weldra de bouw van 3 nieuwe windturbines. Vandaag en morgen nodigde het bedrijf daarom de 10 en 12 jarigen uit de basisscholen van Ninove, Haaltert, Denderleeuw en Aalst uit, om als eersten een bezoek aan de werf te brengen.

Meer dan 500 lagere school kinderen schreven zich in. Via de organisatie van belevingsdagen over windenergie, Aspiravi on the Road, wil Aspiravi het belang van hernieuwbare energie in het kader van de energietransitie onderstrepen en uitleggen dat we samen werk kunnen maken van een meer duurzame samenleving voor de volgende generaties. Naast informatie, staat in de 4 omgebouwde containers ook beleving centraal zodat het voor de 12-jarigen én hun leerkrachten een zeer leerrijke ervaring was. De kinderen konden zelf voelen hoe hard 2, 4 of 6 Beaufort waait, ze maakten een virtuele klim naar de gondel van een windturbine en met hun eigen trapkracht wekten ze energie op. De 12-jarigen kregen zo de ‘primeur’ om als eersten de werf in Denderleeuw te bezoeken en van nabij de fundering en de wieken van de windturbine te zien.

Omdat Aspiravi nv met de productie van groene stroom bouwt aan een duurzame samenleving voor de volgende generaties, wil het bedrijf in de eerste plaats de jeugd informeren over windenergie. Daarom werd het event ‘Aspiravi on the road’ opgezet om in 4 speciaal ontworpen containers op unieke wijze te leren over de energietransitie en windenergie. Met de bouw van de 3 nieuwe windturbines in de Denderregio, streek Aspiravi on the Road dan ook neer op de werd in Denderleeuw. In elke container leren de kinderen over een ander aspect van windenergie: over de energietransitie van fossiele brandstoffen naar groene energie, over windkracht en de schaal van Beaufort, over hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom, over de onderdelen van een windturbine en de troeven van windenergie. Naast ‘leren’, kunnen de kinderen vooral ook heel wat ‘beleven’. Ze konden zelf ondervinden hoe hard windkracht 2, 4 of 6 Beaufort is, ze konden met hun eigen trapkracht energie opwekken waardoor lampen gaan branden en ze konden zelf een virtuele klim in een windturbine maken en ervaren hoe het voelt om bovenop een gondel te staan.

Door deze unieke combinatie van informatie en beleving liepen de inschrijvingen in een mum van tijd binnen. Diverse basisscholen uit Ninove, Haaltert, Denderleeuw en Aalst schreven zich in en brachten met hun leerlingen van het 5de en 6de leerjaar vandaag en morgen een bezoek om alles te leren over windenergie en het belang van hernieuwbare energie. Elke klas kreeg na het bezoek ook een informatieve poster om op school verder te werken rond het onderwerp.

De schoolkinderen konden als eersten de werf in Denderleeuw bezoeken en de fundering en de wieken van nabij bekijken. Aspiravi bouwt in de Denderregio uiterst performante nieuwe windturbines van het type Nordex : in Ninove en Aalst gaat het om de N117 met een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter, in Denderleeuw om de N131 met een ashoogte van 134 meter en wieken van 65 meter. De 3 nieuwe windturbines hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 10,8 MW en zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 8.300 gezinnen. Bovendien vermijden de windturbines een CO2-uitstoot van 13.800 ton per jaar. Met deze windenergieprojecten draagt Aspiravi opnieuw bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden. Meer lokale, hernieuwbare energie draagt bovendien niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, maar leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *