Katten en honden de baas op ‘Wereld Zwerfdierendag’…

Op zondag 4 april is het Wereld Zwerfdierendag. Op deze dag willen wij aandacht vragen voor alle honden en katten en hun baasjes oproepen om hun dier te laten chippen én registreren. Daarmee kan het worden voorkomen dat ze zwerfdieren worden. Het komt vaak voor dat dieren weglopen en dat de eigenaar niet weet dat het dier is gaan zwerven, ergens in een huis is opgenomen, in een asiel zit of overleden is. Katten kunnen ook verdwalen als ze op vlucht slaan voor iets of mensen nemen ze in huis omdat ze denken dat het een zwerfdier is. Dat geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor bijvoorbeeld konijnen die uit uw tuin ontsnappen of papegaaien die wegvliegen. Voorkom dat jouw huisdier een zwerfdier wordt! Chip en registreer. Dus het is heel belangrijk om je dier te laten chippen. Een chip maakt het mogelijk om te achterhalen wie de eigenaar is. De politie, dierenartsen of dierenasiel hebben een chiplezer waarmee ze de chip kunnen opsporen en aflezen.

Honden moeten geregistreerd worden in de centrale databank Dog-ID. Ook voor paardachtigen bestaat in België een chip- en registratieverplichting. Alle katten moeten, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank Cat-ID. Voor alle honden en ook voor katten en fretten geldt een identificatieverplichting als je met hen naar het buitenland wilt reizen of vanuit het buitenland naar België.

Ook voor landbouwhuisdieren en veel soorten hobbydieren geldt een verplichte identificatie en registratie. Deze dieren worden echter meestal niet gechipt maar dragen vaak zogenaamde oormerken. Je kan je hond of kat laten chippen, maar ook paarden worden gechipt. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld konijnen, kois, papegaaien, fretten, slangen, schildpadden en dergelijke worden gechipt.

Meer info: huisdierinfo

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *