Jan De Nul verbindt Kreta met het Griekse vasteland…

Kreta sluit zich aan op het Griekse net met de langste HVAC-elektriciteitskabel ter wereld, geproduceerd door Hellenic Cables. Jan De Nul Group installeerde deze uitzonderlijk lange en zware kabel op een al even uitzonderlijke diepte van ongeveer 1 km. Jan De Nul Group’s Isaac Newton, een van ’s werelds grootste kabelleggers, voerde deze klus uit in zeer uitdagende weersomstandigheden. Voor het eerst in de geschiedenis werd het eiland Kreta met het Griekse vasteland verbonden door middel van een onderzeese elektriciteitslink. Een project in opdracht van netbeheerder ADMIE, en toegekend aan Hellenic Cables, waarvoor Jan De Nul de 135 km lange kabel installeerde, tot op zo’n één kilometer diepte, over een zeer uitdagende zeebodem.

Kreta koesterde al decennialang plannen om zich te verbinden met het Griekse vasteland en zo een meer betrouwbare, goedkopere en milieuvriendelijke elektriciteitsaanvoer te verwezenlijken. De Kreta-Peloponnesos Interconnector wordt ook wel de ‘Interconnection of Records’ genoemd: twee onderzeese AC-kabels van ongeveer 135 km elk en 42 km aan ondergrondse AC-kabels op land verbinden het Kretenzische Chania met Neapoli op het vasteland.

Tobias Boderé, Project Manager bij Jan De Nul Group: “Een uitdagende zeebodem met ruwe rotsen, kabelspanningen van 75 ton, waterdieptes tot 1 km en de installatie van een ongeziene kabellengte in slechte weersomstandigheden: dankzij de tomeloze inzet van onze bemanning aan boord van de Isaac Newton hebben we deze 135 km overbrugd. Samen hebben we de installatie van een van de meest uitdagende interconnectoren ter wereld succesvol opgeleverd.”

Door de nabijheid van de ‘Hellenic Trench’-breuklijn is de zeebodem tussen Kreta en het Griekse vasteland zeer ruw met steile kliffen. Jan De Nul installeerde meerdere soorten beschermingsmateriaal om de kabel te beschermen, en zo de stabiliteit en de levensduur te garanderen. De kabelroute werd geoptimaliseerd en de verschillende soorten op maat gemaakte beschermingssystemen werden met succes geïnstalleerd.

(Foto: Jan De Nul)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *