Jan De Nul Group en DEME bouwen ’s werelds eerste energie-eiland voor Elia…

Jan De Nul Group en DEME Group, beide wereldspelers in waterbouwwerken, vormen samen het consortium TM EDISON. Het EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction and Installation) omvat het verdere ontwerp en de bouw van het Prinses Elisabeth Eiland in de Belgische Noordzee. De contracten voor de hoogspannings-infrastructuur worden in een latere fase toegewezen. Dit kunstmatige eiland (45 km van de kust) wordt een cruciale schakel in Belgiës energievoorziening. Het zal de toekomstige Prinses Elisabeth windzone ontsluiten (3,5 GW) en België via bijkomende interconnectoren elektrisch verbinden met Groot-Brittannië en Denemarken (projecten Nautilus en Triton Link).

Het Belgische consortium TM EDISON (Jan De Nul en DEME) heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland. De funderingswerken voor het Prinses Elisabeth Eiland starten begin 2024 en zullen 2,5 jaar duren. Daarna kan gestart worden met de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur. Die is nodig om de elektriciteit van Belgiës volgende offshore windzone aan land te brengen. Het eiland wordt ook de eerste bouwsteen van een geïntegreerd Europees elektriciteitsnet op zee dat diverse hubs en landen met elkaar verbindt. Zo wil België bijkomende interconnecties met Groot-Brittannië en Denemarken. Die geven toegang tot massale hoeveelheden hernieuwbare energie die nodig zijn om de industrie op korte termijn minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

De aanbestedingsprocedure voor het eiland is gestart in januari 2022. Elia ontving meerdere offertes uit binnen- en buitenland. Op basis van vastgelegde criteria kwam het Belgische consortium TM EDISON als winnaar uit de bus. Elementen zoals de technische kwaliteit, commerciële en contractuele voorwaarden gaven de doorslag. Ook de aandacht voor veiligheid heeft een bepalende rol gespeeld. Naast een gespecialiseerde vloot brengen Jan De Nul en DEME hun ervaring en expertise in op vlak van baggerwerken, landuitbreiding, kustbescherming en civiele bouw.

Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspannings-infrastructuur op het eiland zal de exportkabels van de windparken van de Prinses Elisabeth zone bundelen en wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren met Groot-Brittannië (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen, maar zijn ook verbonden met gigantische offshore windparken in de Noordzee die België op termijn van grote volumes hernieuwbare energie voorzien.

Het energie-eiland komt op circa 45 kilometer voor de kust. De oppervlakte voorzien voor de installatie van de elektrische infrastructuur is ongeveer 6 hectare of zo’n 12 voetbalvelden. Het kunstmatige eiland zal binnen de Prinses Elisabeth windzone liggen en opgebouwd worden uit betonnen caissons die opgevuld worden met zand. Er is ook een kleine haven en helideck voorzien om de onderhoudsploegen op en van het eiland te brengen. Het energie-eiland kan rekenen op middelen uit het Europese Covid-herstelfonds. In overleg met de Belgische regering is een subsidie van ongeveer 100 miljoen euro toegekend.

Nu het bouwcontract is toegekend, kan het ontwerp gefinaliseerd worden. De bouw van het eiland start begin 2024 en duurt tot augustus 2026. In 2024 en 2025 worden de caissons gebouwd en geïnstalleerd. Die vormen de contouren van het eiland. Daarna wordt het eiland opgespoten en klaargemaakt voor de bouw van de elektrische infrastructuur. Die zal verbonden zijn met de nieuwe offshore windparken én met het Elia-net aan land. Om de bijkomende elektriciteitsstromen tot bij de consument te brengen, is het cruciaal dat de netversterkingsprojecten Ventilus en Boucle-du-Hainaut in parallel worden gerealiseerd. Elia streeft naar een volledige aansluitingscapaciteit van de windparken tegen 2030.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *