Goud, zilver, en wierook zijn de kerkschatten van Groot-Lede…

Komende zaterdag, resp. 10 september 2022, gaat de tentoonstelling ‘Goud, zilver en wierook’ in de Sint-Martinuskerk van Lede van start. Een tentoonstelling die zijn oorsprong kent in het  inventarisatieproject religieus erfgoed van Erfgoedcel Denderland Daarbij inventariseren vrijwilligers de erfgoedcollecties in de parochiekerken van Denderland. Het team van Lede had na afloop van deze inventarisatie een duidelijk gevoel: “daarmee moeten we iets doen, iedereen zou die prachtige erfgoedobjecten moeten kunnen zien”. Ze bleven niet bij de pakken zitten en gingen aan de slag. Een half jaar later is het resultaat er met deze tentoonstelling, die de kerkschatten van Groot-Lede wil tonen aan het publiek.

Wist je dat de kerken van Groot-Lede heel wat schatten herbergen? Kerkschatten van historische en kunsthistorische waarde, zoals monstransen, vaandels, beelden en schilderijen. Maar ook objecten met een grote maatschappelijke betekenis, denk maar aan de vlaggen van lokale verenigingen. Vier lokale vrijwilligers van Erfgoedcel Denderland inventariseerden de voorbije jaren alle kerkelijke collecties in Lede. De laatste erfgoedobjecten werden eind 2020 geïnventariseerd en alles is ondertussen online te bekijken op erfgoedinzicht.be.

Na afloop hadden de vrijwilligers het gevoel dat iedereen toch eens de kans zou moeten hebben om al die mooie en interessante stukken in het echt te zien. Zoals zij die kans hadden gekregen. Het bleef er niet bij en ze staken de tentoonstelling ‘Goud, zilver en wierook …’ in elkaar met de topstukken uit de 5 Leedse kerken. Aan deze tentoonstelling ging dan ook maanden aan planning en selecteren vooraf.

Tijdens het tweede en derde weekend van september zal je uitzonderlijk deze kerkschatten op één plaats kunnen ontdekken. Zorg dat je erbij bent! Praktisch: Sint-Martinuskerk Lede 10 & 11 en 17 & 18 september, van 14.00 – 19.00 uur. Geleide rondleidingen doorheen de kerk om 15.30 en 17.00 uur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *